Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Chcete zhubnout? Hodně spěte!

Když dost nespíte, jste nejen unavení, ale i více jíte.

Nespavost totiž může vést k narušení hladiny hormonu leptinu, takzvaného "hormonu hladu", který zapříčiňuje, že se nedospalí lidé přejídají. Vyplývá to ze studie vědců z Walter Reed Army Medical Centre ve Washingtonu.

Kvalitu i délku spánku může negativně ovlivnit i stres, a ten i sám o sobě u mnoha lidí vede ke zvýšené konzumaci potravin i sladkých nápojů.

Více spánku = lepší BMI
"Lidé, kteří spí málo, mají v průměru index tělesné hmotnosti 28,3, což je v porovnání s lidmi, kteří spí dost a mají v průměru BMI 24,5, opravdu hodně," píší američtí vědci.

Index tělesné hmotnosti (BMI) vyjadřuje poměr výšky a váhy. Lidé, kteří mají BMI 30 či více, jsou klinicky obézní. Za normální se považuje BMI 18,4 až 24,9. Lidé, kteří mají BMI 25 až 29,9, mají nadváhu.

Studie amerických vědců zjistila i to, že lidé s nadváhou, kteří měli problémy se spánkem, jsou během dne aktivnější. V průměru ušli o 25 procent víc kroků a spálili o 1000 kalorií denně více, než lidé s normální váhou. Nevedlo to u nich ale k hubnutí.

"Stres a nedospalost dost možná u těchto lidí vedou k menší organizovanosti, než pozorujeme u lidí s normální váhou," dodává Dr. Arn Eliasson, jeden z autorů studie.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 294