Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mýty kolem AIDS. Co byste měli vědět

AIDS je zcela jednoznačně jednou z nejobávanějších nemocí dneška.

Často se o ní mluví, byť dnes se opět tak nějak zdá, že si lidé dávají menší pozor než před několika lety, kdy šlo o skutečně velký strašák. Je ale mylné domnívat se, že AIDS polevuje. Naopak, ve vyspělých zemích se šíří a lidé stále neví, jak nemoc vyléčit.

Přesto se ve společnosti usadilo několik mýtů o AIDS, respektive HIV. Jsou to například ty následující.

AIDS není způsobeno virem HIV
Už v roce 1983 se vědci pokusili izolovat od sebe fenomény AIDS a HIV. O dva roky později se dokonce zjistilo, že lidé s AIDS mají v těle protilátky vůči HIV. Objevily se navíc názory, že HIV nesplňuje takzvané Kochovy postuláty, které zkoumají, zda určitá infekce způsobuje nemoc. Faktem nicméně je, že tyto postuláty až na drobné odchylky, kterých se „odmítači“ chytili, splňuje.

Jedním z postulátů je například ten, že zárodek musí být nalezen v každé osobě trpící zkoumanou nemocí. V roce 1993 proběhl v Atlantě test více jak 230 000 lidí s AIDS. Je pravdou, že u 47 z nich byl test na HIV negativní, to jsou však pouhá 0.025 %.

Antiretrovirální léky jsou jedovaté
Je pravdou, že takzvané antiretrovirální terapie způsobují některým lidem vedlejší efekty. Jedná se například o nevolnost, zvláštní sny, ale i nervové poškození. Vedlejší účinky jsou jak dočasného, tak trvalého rázu.

To ale neznamená, že jsou tyto léky jedovaté. Rozhodně je lepší je brát než nechat AIDS volný průběh. Ve výzkumu trvajícím dva roky se ukázalo, že s terapiemi se snížila úmrtnost u 1255 subjektů z 29 % na 9 %. Jistě, rizika tu jsou, ale zatím není účinnější způsob, jak tuto nemoc léčit.

HIV testy jsou nespolehlivé
Tento mýtus se táhne z počátků testování na vir HIV. V prvních letech se totiž stávalo, že test občas generoval pozitivní výsledky, i když ve skutečnosti byly negativní. Stávalo se tak zejména u lidí, kteří krátce předtím prodělaly chřipku a test nedokázal rozlišit protilátky v těle. V polovině devadesátých let ale došlo k výraznému vylepšení a zpřesnění testů. Dnes je tak špatně proveden méně jak 1 z 1000.

AIDS způsobuje podvýživa a chudoba
Mýtus, který se začal šířit vyspělým světem coby uklidňující nesmysl. Těžil ze skutečnosti, že nejrychleji se AIDS šíří v chudé Africe. Například v regionu Rakai v jedné z nejzasaženějších zemí Ugandě generoval každoročně 20 000 nových nakažených. Nicméně ve zdejších poměrech nákaza postihovala především střední vrstvu, nikoliv tu nejnižší.

Mýtus je vyvrácen i rozšířením nemoci v Jižní Americe. Zatímco chudoba se tu každoročně zmenšuje, AIDS se mezi lety 1997 a 2002 rozšířilo o 59 %.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 83