Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Státy s nejvyššími lidmi

Je vědecky dokázáno, a ostatně každý se o tom může přesvědčit jednoduchým srovnáním, že mladší generace jsou stále vyšší než ty starší.

Je to dáno lepší stravou i méně životními strastmi spojenými s fyzickou dřinou.

Nejrůznější studie také tvrdí, že vysocí lidé jsou úspěšnější než ti menší. Platí to zejména pro muže, kteří tak dosahují většího úspěchu u žen a lépe postupují v kariéře. Jistě, výškové extrémy pro změnu příliš dobré nejsou a člověk, který neprojde dveřmi, bude mít spíše problémy.

Ale stejně – je zajímavé podívat se, kde žijí nejvyšší lidé na světě. Překvapivě se nejedná o africké státy. Přitom jak známo, černoši jsou standardně vysocí, zejména pak některé jejich kmeny jako Masajové.

Nizozemsko
Kdo by to byl řekl, že právě tady žijí nejvyšší lidé na světě. V průměru dosahují Nizozemci výšky 1,824 metru. Nizozemská vláda dokonce přehodnotila regulace pro velikost dveří. Jednoduše proto, že do předchozích standardů už mělo příliš mnoho lidí problém se vejít. Cynik by řekl, že to budou potřebovat. Právě Nizozemsku totiž vlivem globálního oteplování hrozí zatopení velkého množství půdy mořem.

Švédsko
Když se řekne Švéd, představí si většina lidí dobře stavěného a vysokého blonďáka. V tomto případě stereotyp platí. Jejich průměrná výška se pohybuje kolem 1,8 metru. Je to jistě dáno pozitivním historickým vývojem a značnou blahobytností tohoto státu, která už je tradiční a Švédové jsou na ni zvyklí. Podobně vysocí jsou i Norové, Dánové a Finové. Pojďme se ale podívat na další vysoké státy.

Německo
Němci dosahují podle průzkumu z roku 2005 výšky 1,77 metru v průměru. U mladých je přitom jasně patrný růst do výšky. Jsou ještě vyšší než jejich rodiče. To vše je mimo jiné důkazem dobrého žití, které především v západním Německu bez výkyvů trvá skoro šedesát let. Možná je to dáno i vzdálenější historií, kdy předci dnešních Němců byli obávanými barbarskými válečníky.

Řecko
Inu, rozhodně bychom neřekli, že zrovna Řecko patří mezi národy s vysokými lidmi. Ale je to tak. Jejich výška dosahuje průměrně 1,76 metru. Těžko usuzovat, proč tomu tak je. Třeba jim k růstu pomáhá všechno to středomořské sluníčko a příjemný vzduch. Zároveň je tu zvykem pojídat zdravé jídlo, například ryby či olivy.

USA
Co by to bylo za žebříček, kdyby se do něj nedostaly Spojené státy americké. Výška Američanů dosahuje v průměru 1,75 metru. Je však třeba říct, že se tu těžko dají vypozorovat nějaké trendy. Někteří lidé jsou tu malí a tlustí, jiní, zejména pak černoši, vysocí. Zkrátka USA je směskou všeho možného, ale ve výsledku to dává slušné skóre.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 179