Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nepříjemní parazité na lidech

Symbiotické soužití mezi parazitem a hostitelem může mít někdy i pozitivní důsledky a pomáhat oběma.

Nicméně, většinou převažují negativa, a mnohdy opravdu razantně. Obzvlášť pak u parazitů, kteří se zachytávají v lidských tělech.

Necator americanus
Tahle malá obluda začíná svůj život mimo lidské tělo. Do něj se dostane až s kontaminovanou vodou či ovocem a zeleninou. Larva roste v hostitelových střevech, kde se po čase uchytí jejich stěny a živí se krví. Často způsobuje chudokrevnost a příznaky mohou být slabost, bolesti břicha, průjem či nevolnost.

magazin.cz

Svrabový roztoč
Přenáší se fyzickým kontaktem. Samička naklade vajíčka do lidské kůže, přičemž právě proces toho, kdy je do ní zahrabává, způsobuje velmi intenzivní svědění. Samozřejmě jde o poměrně rozšířený problém, všeobecně známý jako svrab. Mezi příznaky pochopitelně patří bolest dotčených míst a jejich svědění.

magazin.cz

Škrkavka
Patří k největším parazitům. Dosahuje délky mezi patnácti a pětatřiceti centimetry a přenáší se přijímáním potravy. Dokáže se rychle dostat do střev a napojit se na krevní oběh. Odtud putuje až do plic a při vykašlávání je znovu spolknuta a dostává se zpět do střeva. Příznaky mohou být průjem, nevolnost, horečka či dokonce nervové problémy.

magazin.cz


Tasemnice

Šíří se infikovaným jídlem a přisává se rovněž ke střevní stěně. Živí se z trávicího traktu, a tak oběť kromě jiného může ztrácet na váze. Uvnitř lidského těla jsou schopné přežít až pětadvacet let. Jejich vajíčka jsou vylučována ve výkalech a udrží se ve vegetaci, kde mohou být pozřena prasaty, kravami či rovnou lidmi.

magazin.cz

Roup
Velice nepříjemný parazit, kterého se těžko zbavuje. Dospělý jedinec dorůstá až třinácti milimetrů, což sice není mnoho, ale zato se roupy vyskytují ve větším počtu. Drží se ve střevech, ale na rozdíl od jiných parazitů nedokáží delší dobu přežít jinde. Vajíčka však kladou mimo vnitřnosti, nejčastěji v řitním otvoru, což způsobuje intenzivní svědění.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 410