Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lina Medina v osmém měsíci těhotenství. / foto: Shutterstock

Nejmladší matka světa: pětiletá holčička!

Ve věku, když si holčičky běžně hrají s bárbínami, si pořídila pětiletá indiánka Lina Medina „živou panenku“ - svého syna!

Zlí duchové? Ne přiletěl čáp!

magazin.cz

Všechno to začalo náhodou... Někdy v březnu 1939 přišla do nemocnice v peruánském městečku Pisco mladá Indiánka s copatou holčičkou, která měla nadprůměrně velké břicho. „Podívejte se na mojí dcerku, asi jí posedli zlí duchové. Zachraňte ji!“ prosila tehdy službu konajícího lékaře Gerarda Lozandu.

Doktor se původně domníval, že se jedná o obrovský rakovinový nádor, ale pravda byla daleko prozaičtější: děvčátko bylo v osmém měsíci těhotenství...

Dospělá v pěti letech?
Dítě bude mít dítě? Copak je možné, aby holčička ve věku pěti let (kdy 99,99 % žen nemá ani menstruaci) mohla být v jiném stavu?

Budoucí maminka byla bezprostředně odvezena „na pozorování“ do nemocnice v hlavním městě Lima, kde 14. května 1939 přivedla na svět zdravého syna. Miminko vážilo 2,7 kilogramů a křestní jméno dostalo po matčině ošetřujícím lékaři – Gerardo.

„Porod však nebyl bez komplikací. Lina měla velmi úzkou pánev, takže jsme nakonec museli provést císařský řez,“ vzpomíná doktor Lozanda.

Tělo jako důkaz
Příběh dětské matky otřásl celým medicínským světem. Tím spíš, když další doktor, Edmundo Escomel, který se případem mladé maminky zabýval, došel k šokujícím závěrům. Podle něj měla dívenka první menstruaci už v kojeneckém věku – v 8 měsících! Ve čtyřech letech se jí začala vyvíjet prsa a v pěti kostra a pánev.

magazin.cz
„Bylo to zázračné a děsivé zároveň. Společnost, která byla zpočátku šokována biologickými možnostmi pětiletého děvčátka, se později začala zabývat morální otázkou: Kdo je otcem dítěte? Přestože ho Lina nikdy přímo neprozradila, byl z něj podezříván její vlastní táta. Ten byl pak obviněn z incestu a odsouzen k vězení,“ vybavuje si doktor Escomel.

Když si matka hraje na sestru...
Nejmladší matka na světě, Lina Medina, se později vdala za jistého Raúla Jurandu a v roce 1972 mu porodila syna.

Její prvorozený syn Gerardo, kterého měla v pěti letech, byl po celou dobu vychováván v představě, že jeho matka, je vlastně jeho starší sestrou. Přestože se zpočátku chlapec vyvíjel celkem dobře, v roce 1979, kdy mu bylo čtyřicet let, dostal závažnou nemoc kostí a zemřel.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 590