Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: repro Daily Telegraph

Hra smrti: Reality show, kde mučí lidi

Francouzská soutěž je opravdu drsná.

Jako v každé televizní soutěži, také tady najdete živé publikum, krásné hostesky a seznam otázek pro soutěžící, kteří si dělají zálusk na velké peníze.

Bolest za špatnou odpověď
Ale na rozdíl od jiných soutěží, tady si za nesprávně zodpovězené otázky užijete skutečně své, třeba elektrickou ránu o 460 voltech. Když mučený prosil, ať toho nechají a pustí ho, nepřestali. Až do chvíle, kdy znehybněl, jako by zemřel.

Publikum pobízí daného soutěžícího, který trestá svou oběť. Pořad, který se vysílá na televizní stanici France 2 pod názvem „Le jeu de la mort“ (Hra smrti), je částečně dokumentem, jenž má ukázat manipulativní sílu televize, která lidi dožene k neuvěřitelným limitům.

Tým psychologů sehnal osmdesát dobrovolníků, kterým bylo řečeno, že se zúčastní nové televizní show.

Dostali však poměrně zvláštní zadání pravidel. Každý dá otázku soutěžícímu vedle sebe, a když ten na ni odpoví špatně, dostane zmíněnou ránu elektrickým proudem.

Jako nacisté
Vtip byl v tom, že skupina dobrovolníků byla promíchána s najatými herci, kteří věděli, co je čeká. Při probíjení elektřinou náležitě křičeli, přičemž publikum hlasitě pobízelo trestajícího k prodlužování mučení. Publikum přitom nevědělo, že trpící je herec. Do nich pochopitelně žádný proud nešel, vše bylo jen dobře zahrané.

Výsledek byl ale velmi zvláštní. Z osmdesáti dobrovolníků pouhých šestnáct odmítlo provést mučení.

Producent této sugestivní show prohlásil, že chtěl ukázat, jak asi fungovala psychika německých vojáků za nacismu, když se podrobovali rozkazům velení, jejichž důsledky znamenaly masové vyhlazování lidí v koncentračních táborech.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 26