Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Ženy se podvědomě bojí přebytečných kil

Když vidí jinou tlustou ženu, zpozorní.

Ženy v sobě podle všeho mají zabudován mechanismus, který je odrazuje od nadváhy. Dokazuje to nejnovější vědecká studie.

Muži se o postavu nebojí
V ní byly ženám předloženy fotografie jiných žen trpících nadváhou či obezitou. Mozkové snímky testovaných žen přitom ukázaly, že při shlédnutí takových fotek se aktivují části mozku obvykle spojované s identitou a sebechápáním.

Výsledky jasně dokládají, jak moc se dnes ženy bojí toho, že ztloustnou. Závěry studie to vysvětlují tím, že je média neustále bombardují ideály krásy, k nimž nadváha nepatří, naopak je považována za cosi velmi špatného.

Je nasnadě se ptát, jak tento test dopadl u mužů. Vězte tedy, že dopadl úplně jinak. Muži při sledování svých tlustších kolegů žádnou větší mozkovou aktivitu nevykazovali.

Neustálá úzkost
Z toho lze opět vyvodit závěry, které korespondují s tím, proč jsou ženy náchylnější k vytváření špatných stravovacích návyků než muži.

Vědci soudí, že ženy jsou svou figurou znepokojeny i tehdy, když o ní přímo nepřemýšlí, zkrátka podvědomě.

Testované ženy totiž neměly žádné stravovací problémy, nebyly tlusté a navenek se o svou postavu nijak přehnaně nestrachovaly. Mozek je ale prozradil.

Teď nejde ani tak o to, nakolik negativní je nadváha a obezita. Jistěže je lepší mít normální váhu. Jenže se ukazuje něco mnohem závažnějšího: média vytvářejí na dívky a ženy takový tlak, že úzkost ze své postavy pociťují už i podvědomě a v podstatě tak nikdy nemají to, čemu bychom mohli říkat „klid v duši“.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 18