Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Chcete lepší známky? Po šprtání si zdřímněte!

Jakmile se něco naučíte, nejlépe si to uchováte v paměti, když si pak půjdete na chvíli zdřímnout. Tvrdí to alespoň lékaři z prestižní Harvard Medical School.

Ti požádali dobrovolníky, aby se pokusili zapamatovat si rozvrh třírozměrného virtuálního bludiště. Lidé, kteří si pak mohli jít zdřímnout a o bludišti se jim zdálo, se v něm pak orientovali lépe než ostatní dobrovolníci.

Sny mohou poukazovat na to, že se nevědomé části mozku dále zabývají úkolem, kterému jsme se před usnutím věnovali.

Spánek, hledač stop
Dr. Robert Stickgold, vedoucí studie, se dokonce domnívá, že náš mozek ve snech dále na mnoha různých úrovních zpracovává přijaté informace. Pokud tedy opravdu chceme něco vyřešit, měli bychom si o tom nechat zdát.

"Zdá se, že sny jsou symptomem toho, že se mozek snaží najít spojení pro nové paměťové stopy, aby byly v budoucnu lépe přístupné a tak i užitečnější," dodal podle BBC dr. Stickgold.

Spoluautorka studie dr. Erin Wamsleyová je dokonce přesvědčena, že mozek ve spánku třídí nové informace co do důležitosti. Řekla: "Každý den se setkáváme s ohromným množstvím nových zážitků a zkušeností. A zdá se, že ve snech se snažíme odpovědět si na otázku: Jak mohu tyto informace využít ve svém životě?"

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 12