Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Chcete zhubnout? Pak musíte rychle, ne pomalu!

Poučky o pozvolném hubnutí neplatí.

Jednou z velmi zakořeněných dietologických pouček je, že se má hubnout pozvolna, jinak hrozí „jojo efekt“, tedy rychlé nabrání kil zpátky.

Takže jak to je?
Vědci z Floridské univerzity nicméně tvrdí opak. A podkládají to hodnověrným výzkumem. Z něj vyšlo, že nejlepší metodou hubnutí je co nejrychlejší sražení váhy. Zároveň s tím získáte největší šanci, jak si novou váhu udržet.

Ukázalo se, že ženy, které hubly rychlostí třičtvrtě kila za týden, tedy tří kil za měsíc, měly při dlouhodobém testu lepší výsledky než ženy, které hubly rychlostí čtvrt kila za týden (kilo za měsíc).

Dlouhodobě lepší
Ženy, které zhubly rychleji, také vykázaly dlouhodobě lepší stravovací návyky. Odnaučily se například konzumovat příliš tučné jídlo. Celkově pak už běžně přijímaly méně kalorií než ženy, které se rozhodly hubnout pomaleji.

„Výzkum ukazuje, že pokud máte rychlý start, pomůže vám to dlouhodobě více než taktika malých krůčků,“ říká podle agentury Reuters lékařka Lisa Nackers.

Ideálním způsobem hubnutí se ve Spojených státech amerických zabývá stále více institucí. Dvě třetiny dospělých a jedna třetina dětí v USA totiž spadá do škatulky s nadváhou či obézních.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20