Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čarodějka / foto: shutterstock

Ženská intuice není žádná magie

Míváte někdy dojem, že ačkoliv je vlastně všechno v pořádku, váš vnitřní neklid vám signalizuje, že se „může něco stát“? Stalo se vám někdy, že zavoláte sestře nebo bratrovi právě ve chvíli, kdy se stalo něco špatného?

Ačkoliv je schopnost předvídat a tušit to, co nejsme schopni rozumově vysvětlit připisována spíše ženám, mají i muži. Jako důvod, proč ji tak často neuplatňují, a tudíž u nich „nefunguje“, se uvádí nejčastěji jejich preferování racionality a logických argumentů. Často také nevidí důvod, proč trénovat schopnost, která je od přírody dána ženám.

Ženská telepatie
Ženy inklinují k neracionálnímu zdůvodňování svého jednání především díky zkušenostem s rolí matky. Matka se od narození dítěte neustále učí předvídat, co se může stát, její trénink je tedy natolik přirozený, že i mezi dospělým dítětem a matkou funguje určitá „telepatie“. Matka velmi často neomylně pozná, že se s její dcerou či synem něco děje. Není proto žádná magie v tom, když vám vaše matka zavolá právě ve chvíli, kdy doma prožíváte vrchol partnerské krize nebo onemocníte.

Intuice je přirozená vlastnost, která nám umožňuje při rozhodování vzít v potaz také všechny dojmy a minulé zkušenosti, na které si při racionálním rozhodování ani nemáme šanci vzpomenout. Vždyť celou řadu zkušeností ze svého života si ani nevybavíme, přesto je naše smysly zaznamenaly a mozek vyhodnotil. Mnohé vnitřní pocity bývají také varovnými signály našeho těla. Neodůvodněná nervozita, napětí či naopak únava a nepochopitelná slabost mohou signalizovat oslabení těla nebo přicházející nemoc.

Poslouchejte sami sebe
Vyplatí se proto neignorovat signály a vnitřní pocity, ale naopak zkusit silná tušení respektovat. Mnohdy jdou naše rozhodnutí daleko za racionalitu logických argumentů, přesto vnitřně cítíme, že právě toto rozhodnutí je třeba učinit. Pokud máte takovou silnou vnitřní motivaci, nevyplácí se jít proti ní. Rozhodnutí, které sice bude plně racionální a rozumné, ale půjde proti vašim pocitům, nebude dobré už jen proto, že jeho akceptace bude mnohem obtížnější.

Spoléhat se na intuci neznamená podléhat nelogičnu, ani dávat přednost tomu, co chceme před tím, co musíme. Respektovat vlastní pocity se vyplácí především v případě, kdy jsou silnější než logická argumentace. Dlouhodobým potlačováním své vnitřní motivace a pocitů jako je hněv, radost, touha způsobuje našemu tělu velký stres. Abychom si mohli být svou intuicí jistí, není špatné občas uvažovat nad rozhodnutími, která jsme učinili. Právě tréninkem své intuice mohou muži i ženy stejnou měrou dosáhnout rozhodnutí, která budou představovat šťastnou volbu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6