Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: SXC.hu

Městské legendy, které mají reálný základ

Co se šíří mezi obyvateli měst.

Městská legenda je ve své moderní formě relativně nový fenomén, protože se šíří velice rychle – například pomocí e-mailů nebo sociálních sítí. S uvěřitelnou báchorkou tak člověk může udělat velké terno a nakonec se může dočkat i svatého grálu všech výmyslů, a sice, že mu je někdo sám odvypráví.

Existují ale také městské legendy, které mají určitý základ ve skutečnosti. A o to jsou samozřejmě zajímavější.

Žiletky ve sladkostech
Zejména ve Spojených státech amerických jsou rodiče vystrašeni legendami o tom, že ve sladkostech jejich ratolesti mohou narazit na žiletky, které samozřejmě v ústech nebo dokonce v krku dokáží nadělat pěknou neplechu.

Nejde o úplný výmysl. Několik takových případů se objevilo. Ony žiletky měly na svědomí především teenageři, kteří je „ze srandy“ do sladkostí vkládali. Objevil se ale i závažnější případ duševně vyšinutého muže, který do sladkých tyčinek zapichoval jehly. Několik dětí bylo zraněno.

Telefonní hovory od mrtvých
Čas od času se objeví dobře zdokumentovaný případ telefonních hovorů od mrtvého, který zemřel v nějaké tragické nehodě. Na tomto základě pak vznikají nejrůznější televizní příběhy a samozřejmě také městské legendy.

Například v roce 2008 se v USA srazil cestovní vlak s nákladním. Zemřela řada lidí, mezi nimi i jistý Charles Peck. Jenže pak se stala velmi zvláštní věc. Nebožtík měl provést celkem 35 hovorů na čísla svých nejmilovanějších. Když tito telefon zvedli, nic se neozývalo. Když volali zpátky, spadli rovnou do hlasové schránky. Po nějaké době se podařilo tělo Charlese Pecka vyprostit. Z pitvy vyplynulo, že zemřel hned při srážce. Přesto telefonoval. A takových případů je víc!

Halloweenská dekorace se ukázala jako skutečná
V USA se slaví dušičky jako Halloween, a to dost masivně. Děti obcházejí po domech a chtějí sladkosti, jako se to u nás dělá – v o poznání veselejší podobě – o Velikonocích. K Halloweenu patří také strašidelné dekorace. Jednou z nejčastějších jsou pověšené figuriny u domů.

Mezi obyvateli měst přitom kolují legendy o tom, že děti, které chtěly někomu figuríny ukrást a použít někde jinde, dosti nešetrně zjistili, že vlastně nejde o figuríny, ale skutečná, mnohdy již tlející těla. Opět nejde jen o výmysl. Takových případů bylo v USA zaznamenáno hned několik. Zřejmě provedených vrahy se smyslem pro humor.

Mrtvé tělo pod hotelovou postelí
Možná to znáte – v hotelech to ne vždy příjemně voní. Když si jdete stěžovat, personál vás často odbude tím, že s tím nelze nic dělat. A tak po původu zápachu začnete pátrat, obzvlášť když je dosti silný. Odkryjete třeba matraci a pod postelí najdete mrtvé tělo.

Opět – takové případy se přihodily. Například v roce 2003 v americkém městě Capri. Host jednoho z místních motelů si stěžoval, že je v pokoji hrozný smrad. Na recepci mysleli, že přehání a vybavili ho akorát nějakou vůní. Muž v pokoji spal celkem tři dny. Pak přišla uklízečka a provedla zřejmě větší úklid. A co nenašla – pod matrací bylo rozkládající se tělo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5