Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Víte, zda je váš pes optimista nebo pesimista?

Jak to poznáte?

Pokud se váš pes ve vaší nepřítomnosti pustí do likvidace pohovky, je to spíše asi pesimista. K tomuto závěru dospěli angličtí vědci.

Zjistili, že někteří psi jsou od přírody pesimističtí, zatímco jiní zase věří, že všechno dobře dopadne.

"Je známo, že u lidí emocionální stavy ovlivňují úsudek a spokojení lidé mají sklon k tomu posuzovat i nejasné situace pozitivně. Náš výzkum ukázal, že něco podobného platí i o psech," tvrdí profesor Mike Mendl, vedoucí studie na Bristol University.

Psí psychologii zkoumali vědci tak, že zvířata naučili, že misky na jedné straně místnosti obsahují jídlo, kdežto na druhé straně místnosti jsou prázdné. Pak rozestavěli misky na "neutrální" místa doprostřed.

Jsou jako lidé, věří, že bude lépe
Ukázalo se, že stejně jako lidé jsou i hafani připraveni v každé situaci najít něco dobrého. I optimističtí psi sprintovali k miskám a čekali, že v nich najdou potravu. Psi chmurnějšího založení podle agentury Reuters váhali, nebo se k misce blížili jen pomalu.

Studie zkoumala 24 psů. Ukázalo se, že základní temperament psa je i dobrým ukazatelem toho, jak se domácí miláček bude chovat v nepřítomnosti pána.

Psi, kteří misku vždy viděli spíš jako napůl plnou, byli klidní - věřili, že se k nim pán vrátí. Psí pesimisté propadali beznaději, štěkali a začínali ničit věci.

Podle Mendla by majitelé psy, kteří v jejich nepřítomnosti ničí věci, neměli trestat, ale spíš se zamyslet nad tím, jak jim pomoci problémy překonat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5