Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Notebook do postele / foto: Shutterstock

Internet zdokonalí fungování dospělého mozku!

Mozková aktivita dospělých, kteří nemají velké zkušenosti s internetem, se během krátké doby, kdy s tímto médiem pracují, zvýší.

Podle posledních výzkumů tak bude možné povzbudit činnost mozku u starších lidí.

S tím, jak mozek stárne, dochází u něj k různým strukturálním i funkčním změnám, nevyjímaje atrofii a rozpad tkáně, což má negativní vliv na kognitivní (rozpoznávací) funkce.

Internet povzbuzovák

Poslední studie amerických vědců z Kalifornské univerzity v Los Angeles prokázala, že na efektivitu kognitivních procesů, které zpracovávají nové informace, má pozitivní vliv mentální stimulace podobná té, k níž dochází u osob často používajících internet.

"Zjistili jsme, že pro starší lidi s minimální zkušeností může i relativně krátká doba práce s internetem znamenat povzbuzení mozkových funkcí," vysvětluje psychiatr dr. Gary Small.

Dobrovolníci s internetem i bez
Jeho tým se zabýval 24 neurologicky zdravými dobrovolníky ve věku 55 až 78 let. Polovina z nich pracovala s internetem denně, zatímco druhá ho téměř neznala. Skupiny se nelišily, pokud jde o věk, pohlaví nebo vzdělání.

Během hledání na internetu experti pomocí zobrazení funkční magnetickou rezonancí (fMRI) skenovali mozkovou aktivitu účastníků testování tím, že měřili průtok krve tímto orgánem během řešení kognitivních úloh.

Po prvním změření byli lidé posláni domů, aby používali během dvou týdnů internet hodinu denně nejméně sedm dní celkem. Během těchto cvičení měli používat web k tomu, aby našli odpovědi na otázky z různorodých oborů.

Hledání jako trénink
První sken respondentů bez zkušeností ukázal aktivitu v oblastech zodpovídajících za schopnost mluvit, číst a pamatovat si.

Po druhém, po tréninku, k nim přibyla zvýšená činnost v centrech pro pracovní paměť a schopnost se rozhodovat.

Jejich výsledky odpovídaly výsledkům z prvního sledování skupiny těch, kdo měli v práci s internetem praxi.

"Zdá se, že hledání na webu by mohlo být jednoduchou formou tréninku mozku," prohlásila spoluautorka výzkumu Teena D. Moodyová.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 8