Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Čínský hit: Živé klíčenky!

Každý má klíče, ale jen někdo je má ozdobené čínskou novinkou – takzvanou „živou klíčenkou“. O co jde?

Vyberte si: Rybku, nebo želvu?
O Číňanech je známé, že mají ke zvířatům zvláštní vztah. Jejich nový hit – živá klíčenka – tomu jen nasvěčuje. Jde o takové miniakvárko, kde je v plastové folii s vodou zatavená malá živá rybka. Pokud nemáte rádi rybičky, k mání je i klíčenka s brazilskou želvou, kterou výrobci vložili, pro větší efekt, do obarvené vody.

magazin.cz

Takový živý talisman pro štěstí
To, co citlivějšímu Čechovi může připadat jako týrání zvířat, v Číně je normální. O tom vypovídá i fakt, že klíčenky s rybkou či želvou byly například v pekingské stanici metra Sihui rozebrány do pěti minut po oficiálním zahájení jejich prodeje. Sedm centimetrů dlouhá „živá klíčenka“ v kupujících nevyvolává jen přijemný pocit, že mají u sebe „něco živého“, ale zároveň je prezentována jako talisman pro štěstí.

magazin.cz

Čekání na smrt
Pokud by předmět přinesl nositeli štěstí, tak to každopádně bude na cizí úkor. Zvířata zatavená ve folii totiž moc šťastnou budoucnost nemají. Výrobce „živých klíčenek“ se sice dušuje, že voda, ve které se rybky nebo želvy pohybují, obsahuje výživné látky, na kterých přežijí i několik měsíců... Odborník Mary Peng z Mezinárodní veterinární stanici je však k tomuto stanovisku dost skeptický. Ano, voda může obsahovat živiny, to však nic nemění na tom, že zvířata dříve nebo později zemřou. Jak to?

Pomoc: Potřebuji kyslík!
Na vině je samozřejmě nepřirozené prostředí, jemuž klíčenka zvířata vystavuje. Ryby i želvy plavou v zatavené fólii, a dřív nebo později jim začne chybět kyslík. Totéž platí i o slunečním záření. Většina Číňanů totiž nosí své klíčenky v taškách či kapsách, kam sluneční paprsek nedosáhne.

magazin.cz

Zákon chrání jen šelmy
Z hlediska čínských zákonů je tento obchodní artikl legální. Čínská justice má pouze jediný zákon na ochranu zvířat a ten se týká pouze šelem. Ostatní tvorové mají zkrátka smůlu. Číňané si s nimi mohou nakládat jak se jim zlíbí a žádný aktivista na ochranu zvířat s tím bohužel nic nenadělá...

Proto je pravděpodobné, že „živých klíčenek“ ještě přibude. Doufejme proto, že tato „hračka“ Číňany brzy omrzí...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 38