Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Srdce, poničené po infarktu, zahojí nový lék

Lékaři vyvíjejí lék, který umožní srdečnímu svalu po infarktu, aby se sám zahojil. Podle jejich slov jsou pouhý krok od dosažení „zlatého grálu“ medicíny.

Britským výzkumníkům prý chybí pouhých deset let, než se jim podaří zdokonalit způsob, jak omladit srdce. Tento proces byl ještě před pěti lety zcela nemyslitelný. Pokud dojde k srdeční příhodě, svaly a cévy okolo orgánu se díky novému výzkumu budou schopny samy obnovit. Tím se značně omezí dlouhodobé poškození tkáně a stoupne kvalita pacientova života.

Expertům z Londýnské univerzity se podařilo zjistit, že bílkovina, známá pod názvem thymosin Beta 4, která ovlivňuje růst srdce v mládí, dovede „probudit“ neaktivní srdeční kmenové buňky. Ty se při správné stimulaci mobilizují a zahojí poškozený srdeční sval.

magazin.cz

Hypotéza se potvrdila během experimentů na laboratorních myších a v současnosti se připravují klinické testy u lidí. Činnost poškozeného srdce by se podle nich měla zlepšit až o čtvrtinu.

„Předpokládáme, že pacient, kterému bude hrozit infarkt buď kvůli rodinné anamnéze, či z jiných důvodů, bude užívat kromě dosavadních léků tabletu obsahující tuto bílkovinu. Ta by omladila jeho srdce natolik, že případná srdeční příhoda by nezanechala takové škody,“ vysvětluje vedoucí výzkumu profesor Paul Riley.

Vědci se přitom donedávna domnívali, že srdce nemá na rozdíl od jiných orgánů schopnost sebeobnovy. Lidem, které postihne jeho selhání, se většinou krutým způsobem změní celý život.

„Vypadá to, že léčba je možná,“ tvrdí profesor Peter Weissberg, ředitel nadace British Heart Foundation, která výzkum zahájila, a dodává: „Ještě před pěti lety by to byla sci-fi. Jsme teprve na začátku cesty, ale i malé zlepšení stavu srdečního svalu může mít pro pacientův život obrovský význam.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2