Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Na Filipínách mají „žárovky“ z PET lahví

Ve filipínských slumech, kde žije místní chudina, se svítí o sto šest. Příčinou není zavedení elektřiny, ale brazilský vynález - „žárovka z PET lahve“.

Moser řekl: – A budiž světlo...
Když v roce 2002, brazilský automechanik Alfredo Moser vynalezl „žárovku z petlahve“, nevěděl, kolika lidem to změní život. Stačila jedna malá náhoda: Jednoho dne si chlapík všiml, jak se v plastové lahvi, kde nosil vodu na pití, lámou sluneční paprsky tak, že vytvářejí intenzivnější svit. Moser se rozhodl tohoto poznatku využít.

magazin.cz

Když pod střechou svítí slunce...
Přestože v jeho domě byla elektřina, rozhodl se čerpat světlo z nově objeveného přírodního zdroje. Do střechy své dílny vyřízl díru. Pak použil dvoulitrové plastové lahve naplněné vodou, do každé dal dvě lžičky chlóru a zazátkoval. Na každou z nich vyrobil plechový držák a zasunul je do připraveného otvoru ve střeše. To, co zjistil, mu vyrazilo dech. PET lahve naplněné vodou osvítily jeho potemnělou autodílnu bez oken natolik, že už nepotřeboval používat elektrickou lampu.

Petlahev nahradí 60wattovou žárovku
Podle odborníků, kteří se na tento zázrak přišli podívat, vydává jedna lahev s vodou tutéž energii, jako 40–60wattová žárovka. Podle lidí, kteří tuto solární energii využívají, vydrží jedna lahev s vodou „svítit“ i pět let. Obsah chloru ve vodě totiž zabraňuje, aby se na lahvi utvářely bakterie či jakýkoliv mlžný opar. Tento jednoduchý vynález se stal v Brazílii velmi populární, a to obzvláště mezi chudinou. Dnes má premiéru i na Filipínách.

magazin.cz

Milion světel pro chudé Filipínce
V filipínském hlavním městě, Manille existují chudinské slumy, kde neexistuje žádný přívod elektřiny. Proč také, místní by na takový luxus neměli peníze. Illac Diaz, jeden z iniciátorů projektu Litrong Liwang (v překladu Litr světla) se snaží zpropagovat Moserův vynález do co nejvíce domácností. Zatím se „svítící lahve“ objevili v 15 000 příbytcích. Cílem je přinést světlo milionu rodin.

Světlo doma, slunce v duši
Pro mnohé Filipínce znamená tento vynález totální změnu životního stylu. Za prvé dostanou se levně k „žárovce“, která jim zajistí doma světlo. Za druhé jde o zdroj, který funguje na solární energii, takže je zdarma.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1