Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: dailypicksandflicks.com

Chlapec měl na průduškách pijavici

Občas se stane, že člověk chytne nějakého toho parazita. V případě čínského zemědělce Tao Jiayuana (16) se však jednalo o deseticentimetrovou pijavici. Jak k ní přišel?

Bolesti v krku trvaly dva měsíce
Když si šestnáctiletý čínský teenager Tao Jiayuan stěžoval na bolest v krku, mysleli si jeho rodiče, že jde o nějaké běžné nachlazení a řešili to zázvorem. Jenže nepříjemný tlak v krku a na průduškách neustával, ba naopak, byl stále intenzivnější. Chlapec měl problémy s dechem a brutálně ztratil na váze. Po dvou měsících bolestí ho rodiče odvezli do místní nemocnice.

Nezvaný host: pijavice
Když si lékaři nebohého maroda pořádně proklepli, zjistili, šílenou věc: na průduškách chlapce je nějaký živý předmět. Při operaci zjistili, že se jedná o téměř deseticentimetrovou pijavici! Parazita prý vůbec neohrozily žádné léky a ani anestetika, které byly chlapci podávány. Naopak, když pijavici vyjmuli ven, byla živá a bez problémů se hýbala. To překvapilo i zdejšího lékaře Chena Binga, který neočekával, že jakýkoliv tvor by byl schopen dlouhodobě vegetovat v lidských útrobách.

Za všechno může voda
A teď klíčová otázka: Jak se pijavice do Taova krku vůbec dostala? Lékaři tvrdí, že pijavice jsou běžnou součástí vody například v potocích, na rýžových polích nebo v rybnících. Podle všeho se Tao takové vody napil a přijal v ní i „nezvaného hosta“, který v něm pak přebýval dlouhé týdny.

Prevence: převařená voda
Toto vysvětlení pokládá za reálné i chlapcův otec, Tao Chuanhua, který říká, že se jeho syn musel napít infikované vody při své práci na rýžových polích. „Příště si musí syn dávat větší pozor a pít jen převařenou vodu,“ uzavírá.

Chcete vidět, jak se pijavice měla k světu?

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!