Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Pivo a jeho zdravotní klady a zápory

O pozitivních i negativních účincích pití piva se často hovoří, co je na tom pravdy?

Pivo dříve chránilo v dobách epidemií
Kromě vody obsahuje pivo přibližně dva tisíce různých látek a mnohé z těchto látek jsou skutečně zdravotně prospěšné. Při vaření piva se tradičně používá pouze voda, slad, chmel a pivovarské kvasnice, tedy látky výhradně přírodního původu, takže při dodržování těchto pravidel můžeme mluvit o pivu jako o biopotravině. Pivo je nápoj, který obsahuje 92 % vody. Jedná se o vodu převařenou, což mělo již v minulosti významný zdravotní přínos, protože nepřevařenou kontaminovanou vodou se šířily různé infekce. Kdo pil pivo, byl v době epidemií svým způsobem chráněn.

Stopové prvky i vitaminy skupiny B
Z látek obsažených v pivu jsou zvláště významné polyfenoly a flavonoidy. Jedná se o antioxidanty, které chrání před rozvojem arteriosklerózy a nádorových onemocnění. Zároveň obsahuje pivo také balastní látky typu látky lignin, které podporují činnost střev a chrání před nádory. Pivo obsahuje také stopové prvky – zinek, chrom, hořčík – které jsou významné pro látkovou výměnu. Oxid uhličitý a hořké látky z chmele povzbuzují činnost trávicího systému. Vitaminy ze skupiny B mají komplexní pozitivní vliv, zejména pro funkci nervového systému. V malém množství prospívá zdraví i samotný alkohol.

magazin.cz

Jakou roli hraje množství alkoholu?
Hlavním problémem při pití piva je ovšem právě dávka alkoholu. O pozitivních účincích malého množství alkoholu se už dnes nepochybuje. Je to doloženo řadou studií, alkohol v malých dávkách například chrání před arteriosklerózou. Pravidelní pijáci malého množství alkoholu mají ve srovnání s abstinenty průkazně méně infarktů, cévních mozkových příhod a dalších komplikací. Při nadměrném pití alkoholu se však výskyt těchto nemocí opět výrazně zvyšuje. Je tedy nutné dokázat konzumaci udržet na mírné dávce.

Optimální množství alkoholu
Množství alkoholu, které je možno označit za mírnou dávku, je kolem 50 gramů alkoholu denně. Každý si může spočítat sám, kolik čeho smí vypít. Destiláty mívají 40–60 % alkoholu, vína kolem 12 %, pivo 2,5–5 %. Takže doporučená denní dávka piva, pokud nepijeme žádný jiný alkohol, jsou přibližně dvě piva pro muže bez zdravotních problémů, pro ženu to znamená nanejvýše dvě malá piva. Hladina alkoholu v krvi závisí nejen na množství, které jsme vypili, ale i na tělesné hmotnosti a rychlosti odbourávání alkoholu. Ženy mají obvykle menší tělesnou hmotnost než muži a mají průkazně méně alkoholdehydrogenázy, která odbourává alkohol. Proto snášejí alkohol hůře než muži. Doporučená dávka alkoholu je pro ženy tedy nižší.

Energetickou hodnotu piva je třeba započítat
Pivo má také vyšší energetickou hodnotu, může mít konzumace piva vliv na vznik obezity? Naštěstí to není tak hrozné, jak se mnohdy prezentuje. Výčepní pivo obsahuje asi 1500 kJ na litr, dvanáctka asi 1800 kJ na litr. Všechny slazené nápoje – limonády, džusy, nápoje typu koly – mají hodnotu 1700 – 2300 kJ na litr. Takže piják piva je na tom energeticky lépe než piják stejného množství slazených nápojů; a to nemluvím o řadě umělých barviv a aromatizujících látek, které slazené nápoje obsahují. Započítáme-li tedy svou dávku piva do své denní dávky energie, tloustnout nebudeme. Když se ale množství piva přehání, je to pak úplně stejné, jako když to přeháníme s množstvím jídla.

magazin.cz

Nebezpečí při konzumaci piva
Pivo patří k životnímu stylu Čechů, ten ale příliš pozitivně hodnocen není. Zvláště kombinace piva a tradiční české kuchyně bývá často považována za jednu z možných příčin vzniku rakoviny. V minulosti se soudilo, že pivo může podporovat vznik nádorů, protože obsahuje karcinogeny, které vznikají při výrobě sladu. Dnes víme, že škodlivé působení piva, respektive alkoholu, se uplatňuje tam, kde se nepijí malé dávky pravidelně, ale pijí se velké až toxické dávky nárazově – například jednou za týden.

Hlavní negativa konzumace piva
Negativně se projevuje pouze nadměrná konzumace piva. Při pití alkoholu nad doporučenou dávku se ztrácí jeho ochranný vliv proti arterioskleróze a jejím komplikacím a naopak přibývá infarktů, mozkových příhod a dalších příbuzných nemocí. Při vysokých dávkách alkoholu se pak poškozují játra, slinivka a nervový systém a dochází k fyzické i psychické degradaci osobnosti pijáka. Na to ovšem obvykle nestačí samotné pivo. Při nadměrné konzumaci piva se projeví také jeho energetická hodnota a může vyvolat obezitu. Moudrý přístup k pivu si zachováme, když nezapomeneme na tradiční heslo o střídmosti, které snad není třeba připomínat.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!