Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jaký máte typ pokožky?

Přestože nám média prostřednictvím reklamy prezentují své přípravky jako univerzální, řídí se samozřejmě především motivací, jak co nejlépe přípravek prodávat. My bychom však měli vědět, že každá kůže je jiná…

Zvláště v období, kdy naše kůže trpí zvýšenou zátěží, si uvědomujeme, že bychom o ni měli více pečovat. Často pak zvolíme pečující přípravek doporučený na základě reklamy, aniž bychom více přemýšleli nad tím, zda je pro nás tím nejvhodnějším. Pokud totiž chceme vědět, jak o svou kůži pečovat, musíme vědět, jaký je její typ a v čem je problematická.

Normální pleť
Samozřejmě nelze stanovit zcela univerzální pravidla pro vzhled a charakter jednotlivých typů pleti. Tak jak je každý člověk individuální, liší se i stav a kvalita pokožky. Přesto však můžeme najít základní vodítka, která nám pomohou určit, jaká péče je pro naši kůži vhodná. S normální pletí srovnáváme všechny ostatní typy pleti. Mazové žlázy fungují normálně, pleť je spíše sušší než mastná, jemná a hebká. Vždy je vypnutá, působí čistě, svěže a má přirozenou barvou. Na první pohled nejsou patrné rozšířené póry. Základní péči představuje pleťový krém či mléko pro normální pleť.

Suchá pleť
Suchá pokožka je jemná, na první pohled čistá pleť s téměř neznatelnými póry bez nečistot. Častá je bledší barva, výskyt červených skvrnek, jemné póry. Pokud je pleť vysušena například po mytí nebo čištění, často cítíte subjektivní pocit napnuté pokožky. Pleť je vždy nemastná, naopak po čištění je vždy velmi vysušená a nedostatečně hydratovaná. Velmi pozornou péči vyžaduje suchá pleť zvláště v zimním období. Změny teplot, mráz a suchý vzduch ve vytápěných místnostech jí škodí nejvíce. Na suchou pleť je nutné vždy používat přípravky určené pro tento typ pleti, které jsou hydratační a neobsahují alkohol či jiné adstringentní a antiseptické složky. Musíte proto používat větší množství hydratačních krémů, které se do pokožky rychle vstřebávají, na noc je vhodný spíše mastnější, výživný krém. V zimním období zvýšená ochrana obličeje pomocí mastnějších krémů bez obsahu vody.

magazin.cz

Mastná pleť
U mastné pleti jsou póry většinou zvětšené, otevřené a lehce viditelné. Díky zvýšené aktivitě mazových žláz se pleť během dne často leskne a nalíčení nedrží dobře. Bývá hrubší než normální pleť. Na mastné pleti nikdy necítíte pnutí. Díky nadměrné tvorbě mazu se mohou póry lehce zanést nečistotami, a tak má mastná pleť sklon k tvorbě akné. Na druhou stranu pozitivní je, že na mastné pleti se vyskytují vrásky až později a v mnohem menší míře. Základní péči představují prostředky účinně čistící pleť od nečistot a zbavující ji nadměrného množství mastného filmu. Následně je třeba použít vhodný hydratační prostředek.

Citlivá pleť
Poznáte ji podle barevných skvrn, bývá často zarudlá, někdy se na ní vytváří šupinky. Citlivá pleť navíc reaguje okamžitě, takže například zčervená, pálí a štípe. Citlivost se většinou objevuje u suché pleti, ale není výjimkou i u jiných typů. Je tedy možné mít problematickou a současně i suchou pleť. Citlivost pleti je většinou daná, ale způsobit ji mohou i jiné faktory, jako jsou hormony, podnebí, strava, stres nebo nemoc či roční období. Pokud máte citlivou pleť, vyhněte se také prudkým změnám teploty.

magazin.cz

Citlivá pleť výrazně reaguje na všechny kosmetické prostředky i jiné vnější vlivy a může svědit, není-li použit ideální přípravek. Může současně vykazovat známky suché i mastné pleti. Je proto vhodné vyvarovat se možných dráždivých látek v podobě parfémovaných přípravků a konzervačních látek. Při výběru kosmetiky se orientujte přímo na přípravky určené výlučně pro citlivou a velmi citlivou pleť, případně zklidňující přípravky v podobě mlék a balzámů.
Citlivá pleť

Smíšená pleť
Navzdory slůvku „normální“, normální pleť není zdaleka tak častá, jak by se mohlo zdát. Naopak nejčastějším typem pleti je pleť smíšená, u které se kombinují vlastnosti jiných typů kůže. I proto se dá říct, že se vlastně skládá se vlastně ze dvou typů pokožky. Na čele, nose a bradě, tedy v tzv. T-zóně, je mastná, zatímco tváře jsou normální až suché. Při péči o smíšenou pleť je právě vhodné si uvědomit, že jde o dva odlišné typy pleti a tyto dvě různé oblasti je třeba respektovat. Během zimy se smíšená pleť stává celkově spíše sušší a v létě naopak mastnější.

Problematická pleť
Problematickou pleť máme spojenou s nejrůznějšími aknózními projevy a vyrážkami. Proto máme většinou dojem, že problematická pleť trápí především dospívající. Ty nejzávažnější problémy samozřejmě ano, přesto je její výskyt častý i u dospělých mužů a žen v pozdějším věku. Problematická pleť produkuje větší množství kožního mazu, který ucpává póry a způsobuje nejrůznější podráždění. Bývá proto stále mastná a zanícená s různými druhy pupínků a boláčků. Těžší formy akné je třeba vždy konzultovat s dermatologem, řešit problémy s akné samostatně může vést k trvalým poškozením pokožky.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!