Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Rozvod: Manželé se hádali o ledvinu

Když si v roce 2001 bral doktor Richard Batista svou milovanou choť, byl schopen pro ni udělat vše.

Jakmile jeho žena Dawnell, potřebovala dárce ledviny, dlouho nerozmýšlel a daroval jí svou. Jenže o pár let později všechno bylo jinak. Manželé se rozvedli a doktor Batista požadoval svou ledvinu zpět...

 

Ledvina – předmět majetkové pře

Boj o ledvinu začal, společně s kláním o další majetek, který by si měli Batistovi po rozvodu rozdělit. Zatímco hmotné statky se jakž takž rozdělit dají, s ledvinou je potíž... Manželka Downell, která o rozvod zažádala, se důležitého orgánu pochopitelně nechtěla vzdát. A její zhrzený manžel?
Ten o návrat ledviny tvrdošíjně usiloval. Pokud by mu byla z nějakého důvodu odepřena, požadoval kompenzaci ve výši 1 500 000 dolarů.

 

magazin.cz

 

Boj na plné obrátky

Jo, rozvody někdy nebývají lehké. O tom by mohla vyprávět i „majitelka“ darované ledviny Downell Batista, která se rozhodla svého manžela vyměnit za vhodnější náhradu. S tím, že bude rozvod psychicky náročnější, počítala. Netušila však, že bude mít takové grády. Nakonec se totiž strhla šílená bitva, za kterou by se nemuseli stydět ani protagonisté filmu Válka Roseových – zatímco Richard Batista trval na návratu své ledviny, jeho expartnerka si jako rukojmí vzala jejich společné děti.

 

Když právo selhalo

Jenže jak se dá taková věc rozumně rozsoudit? Rozvodoví právníci (ani ti kovaní) nevěděli, co s tím. V americké ústavě totiž neexistuje zákon, který by podobné situace řešil. Nakonec bylo rozhodnuto, že Richard Batista nemá právo používat svou darovanou ledvinu jako předmět porozvodového vypořádání. Později se však ukázalo, že povedený manžel rozvířil celou kauzu kolem ledviny proto, aby rozvod pozdržel a zvýšil tak šance, že se k sobě se svou ženou zase vrátí.

 

Smolař přišel zkrátka

Jeho přání však byla lichá. Nejenom, že svou ledvinu nezískal zpět, ale i jeho manželka byla celým tím martýriem tak rozčilená, že o návratu do manželství nechtěla ani slyšet. A tak nebožák přišel o všechno – o ledvinu, o ženu i o děti. Tomu se říká smůla.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!