Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Ženu ani květinou neuhodíš

Trocha historie nikoho nezabije aneb co ještě nevíte o oblíbených květinách.

Mečík

Řecké bájesloví o něm tvrdí, že povstal z krve Hyakintovy. Původně tuto rostlinu nazývali Řekové Xiphion a přisuzovali jí několik léčivých vlastností. To ovšem nebyl mečík ještě v těch překrásných a okázalých barvách, do nichž je prošlechtěn dnes. Gladiolus je latinský název a česky znamená „malý meč“, což je odvozeno od tvaru listů. Původní neprošlechtěné druhy mečíků se začaly v zahradách Evropy objevovat již v 16. století.

magazin.cz

 

Jiřina

Květina, jíž se k dokonalosti nedostává pouze vůně. V posledním desetiletí 18. století k nám byla Jiřina přivezena z Mexika. Jiřiny nám připomínají pohnutou dobu národního obrození. První jiřinková slavnost, spojená s výstavou květů, byla u nás 14. září 1837. A tradiční jiřinkové bály v České Skalici, proslulé přítomností mladé a krásné Boženy Němcové, jsou nyní z úcty k tradici opět obnovovány.

 

Narcis

Něžný kvítek a přece se v něm tají omamný jed zvaný narcitin. Již Ovidius o této květině básní, že povstala z Narkisa, syna Kephiosa a nymfy Leiriope. Botanické jméno je ale ve skutečnosti odvozeno od řeckého narkos, což je omamující.

 

Tulipán

Tato květina není původem z Holandska, jak se mnozí domnívají. První známky o ní nalézáme již u básníků staré Persie. Původní jméno této květiny bylo dolbend, což znamená turban, a z toho pak vzniklo italské tulipano, jež přešlo do řečí ostatních. Z legendy se také dovídáme, že když byl proslulý Don Juan již stár, nepachtil se příliš po milostných avantýrách a spokojil se s pobytem v Holandsku, kde podle jeho mínění, dosáhly ženy ideální dokonalosti a vlnivá linie ženských těl nejvyšší oblosti. „Kde jinde…“ často pravil pohnutě, „naleznete ženy ještě svěží, mladistvé, krásné a přitom 150 liber těžké“. A zde také, u hostitele Van den Posena, uviděl Don Juan první tulipány.

magazin.cz

 

Hippeastrum

Nebo-li Amaryllis má pěkné české jméno „hvězdník“. V tropické a subtropické Americe je asi 70 druhů této přepůvabné květiny, kvete zde volně v přírodě. Při pěstování v bytě je důležité odříznout odkvetlý květ, se zálivkou přestat až v říjnu a odpočatou cibuli v prosinci opět přenést z chladna do tepla. A začít zalévat.

 

Tigridia

Exotická nádhera květů prý okouzlí jako krásná žena a proto, říká se, dostala i jméno „tygřice“. Pochází z mexika a Quatemaly, což její exotičnost jen dotvrzuje. Množí se hlízkami.

magazin.cz

 

Montbretia

Je květinou, jejíž historie nebyla u nás zatím podrobněji zaznamenána. Není ale květiny s krásnější oranžově žlutou barvou kvítku, která by se tak výborně hodila k řezu, k vazbě kytiček a do váz.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1