Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Proč musí být muslimky zahalené?

Poznat muslimku je jednoduché. Muslimská žena se neobléká podle nejnovějších módních trendů. Správné oblečení jí předepisují přesně stanovená pravidla. Víte ale, proč si krásné ženy zakrývají tvář?

Závoj zakrývající hlavu, který musí mít každá správná muslimka, se nazývá hidžáb. Závoj ovšem nepatří pouze k islámu, dříve si obličej zakrývaly také Evropanky. A zvyk schovávání obličeje dodnes dodržuje snad každá nevěsta.

magazin.cz

 

A proč vlastně dříve ženy ukrývaly svůj obličej za závojem? Již od pradávna byl závoj výsadou žen z vyšších společenských vrstev. Závoj vlastně ukazoval na to, že jeho nositelka je poctivá a počestná žena. Toto pravidlo platilo totiž již ve starověkých Athénách. Na veřejnosti musely dokonce ženy vyššího postavení nosit závoj, jinak by na ně bylo ve společnosti nahlíženo s pohoršením. Bez závoje totiž chodily pouze prostitutky a jiné ženy s ne zrovna dobrou pověstí. Z asyrského právního listu, který pochází asi ze 13. století před naším letopočtem se můžeme dočíst vůbec první známku o závojích. Je zde například zaznamenán i zákon, který zakazuje prostitutkám, aby nosily závoj. Ve starověku byste tedy nevěstku poznali na první pohled.

magazin.cz

 

V každé společnosti platila jiná pravidla, podle kterých se ženy zahalovaly. Někdy mohly být ženy, které nezakrývaly svou tvář závojem potrestány. Například ve starověké židovské společnosti hrozil nezahaleným ženám přísný trest. Manžel se mohl se svou nezahalenou manželkou rozvést, aniž by jí přenechal část majetku. Z takových neposlušných manželek se tak často stávaly žebračky. Starověké židovské zahalovací tradice byly prý stejně přísné, ba i přísnější než ty islámské.

Zatímco některé ženy byly k zahalování nuceny, ve starověké Persii a Byzanci zakrývaly ženy svou tvář dobrovolně. Podle závoje byste v těchto krajích poznali manželku šlechtice či bohatého a váženého muže. Čím bohatší žena, tím zdobenější závoj. Zahalené ženy také svým oblečením dávaly okolí najevo, že nemusí pracovat. Chudí lidé totiž při náročné práci nemohli být zahaleni, omezovalo by je to v pohybu.

magazin.cz

 

Zahalené ženy bychom dříve potkali hlavně ve městech. Na vesnicích se hodně pracovalo, což by bylo se závojem přes obličej a zahaleným tělem takřka nemožné. A bohaté  ženy ve městech se zahalovaly pouze v případě, že chtěly vyrazit do společnosti. Doma mohly chodit bez závoje a v pohodlném oblečení.

A jak se dostala tradice zahalování k samotným muslimkám? Pravděpodobně se zahalování objevilo poprvé u některých manželek proroka Mohameda. Ovšem sám Mohamed jim zahalování nenařizoval, nepovažoval to za něco důležitého. V Koránu najdeme zmínku o závojích pouze dvakrát. V knize se mimo jiné píše: „A řekni věřícím ženám, aby cudně klopily zrak a střežily svá pohlaví a nedávaly na odiv své ozdoby kromě těch, jež jsou viditelné. A nechť spustí závoje své na ňadra svá.“ Dále se o závojích dozvíme: „Proroku, řekni manželkám svým, dcerám svým i věřícím ženám, aby přitahovaly k sobě své závoje!“ I tyto pouhé dvě zmínky stačily k tomu, aby se tradice zahalování v islámu udržela dodnes. Přísnost zahalování je rozdílná v každé z islámských skupin. Typ oblečení je také v každé islámské zemi jiný. Někde stačí zakrytý obličej, jinde nesmí žena ukázat ani kotníky.

magazin.cz

 

Dnes nosí hidžáb každá správná muslimka. Ještě před čtyřiceti lety bylo zakrývání obličeje muslimek spíše výjimkou. V současné době najdeme zahalené muslimky i v nábožensky tolerantních zemích jako je Egypt nebo Turecko. Ženy ovšem k zahalování nenutí zákony nebo přísní manželé. Ve většině případů nosí ženy závoj dobrovolně. Jednou se turecký premiér rozhodl zahalování zakázat na místních univerzitách. Reakcí na to však byly protesty samotných muslimských studentek a ne profesorů či náboženských fanatismů, jak by se dalo předpokládat. Muslimky totiž závoje dnes nosí jako symbol úcty a rovnoprávnosti. Muslimské studentky zkrátka nechtěly, aby okolí posuzovalo jejich velikost prsou nebo krásné dlouhé nohy, ale aby si spíše všímali jejich inteligence a pracovních schopností.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1