Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Tvrdé paty do sandálů nepatří!

Tvrdé paty jsou častým dermatologickým problémem, který trápí většinu populace. Ne každý ale věnuje namáhané oblasti nohou dostatečnou péči, kterou si postižené místo zaslouží.

Přinášíme vám proto několik tipů, jak s péčí o popraskané a suché paty začít anebo, jak v ní s pomocí kosmetických i domácích přípravků pokračovat.

Tvrdé paty jsou již na první pohled viditelným problémem naší kůže. Právě neestetická stránka v podobě nažloutlé, ztvrdlé a zhutnělé kůže lemující okraj paty je hlavním důvodem, proč se chceme problému zbavit. Důležitou roli by pro nás ale také měl hrát fakt, že neošetřovaná oblast pat a její rozpraskané suché pokožky může vést ke skutečně závažným dermatologickým problémům, jakými jsou hluboké bolestivé popraskání kůže či různá infekční onemocnění. Pokud ovšem budeme našim nohám věnovat pravidelnou péči, můžeme si s problémem ztvrdlých pat kvalitně poradit.

Tvrdá kůže v oblasti pat vzniká na základě nedostatečné hydratace této oblasti nohou. Jedná se tedy o projevy suché pokožky či xerózy (abnormální suchost kůže a sliznic). Výsledkem suché kůže pat je rozrušení povrchu epidermis rýhami a prasklinami. Zároveň na suché kůži dochází k tvorbě tzv. callusu, což je ona nepěkně vypadající ztloustlá vrstva kůže. Tvrdá a suchá kůže v oblasti pat je indikátorem nedostatku zinku, železa a omega-3 mastných kyselin.

magazin.cz

 

Suchá kůže na patách vzniká automaticky během každodenní chůze, kdy je na chodidlo nohy vyvíjen silný tlak. Tento tlak je zesílen, pokud nosíme otevřenou obuv nebo boty s nízkou podrážkou (balerínky, žabky), které nedodávají noze oporu.

Mezi další faktory, které negativně působí na oblast pat a dávají vznikat suché a tvrdé pokožce, patří celodenní stání na nohou, nedostatečná hygiena v oblasti chodidel, zdravotní predispozice (zejména diabetes), špatný stav kůže obecně (lupénka či ekzém), nadváha, která zvyšuje vyvíjený tlak na chodidla nohou, již zmiňovaná otevřená obuv a samozřejmě i náš věk.

Tvrdou a suchou kůži na patách lze řešit pomocí několika metod ošetření. Nejúčinnější je samozřejmě každodenní pravidelná péče o naše nohy. Kromě klasického ošetření ztvrdlé kůže pemzou je vhodné dodávat nohám dostatečnou hydrataci v podobě hydratačních krémů. Na trhu momentálně najdeme spoustu výrobků speciálně určených k ošetření suché kůže nohou. Kromě kosmetických přípravků ale existuje i několik tipů a rad, které sází na přírodu a domácí lékárnu.

magazin.cz

 

Pokud se chceme zbavit tvrdé pokožky pat, doporučuje se denně po dobu patnácti minut namáčet nohy do teplé vody, která paty zvlhčí, a následně na postižené místo nanést směs vazelíny a citronové šťávy, která popraskanou kůži ošetří. Domácím pomocníkem se nám může stát i dužina od banánu. Pokud ji přiložíme na deset minut k popraskaným a tvrdým patám, měla by prasklinky vyčistit a kůži zjemnit. Zároveň se doporučuje dávat nohy jednou týdně do lázně z citronové šťávy anebo do směsice glycerinu a růžové silice. Další z možností, jak o paty pečovat, je dopřát nohám desetidenní kúru založenou na ranních lázních ve směsi parafínu a hořčičného oleje.

Pokud se necítíte na žádné „alchymistické“ pokusy, pak byste měli alespoň dodržovat pravidlo, které velí nekoupat nohy v příliš horké vodě ve vaně, která patám nedodá dostatečnou hydrataci, a pokud potřebujete po náročném dni nohy rychle zregenerovat, střídejte přechod z lázně studené do teplé vody a naopak. Výborným regeneračním prostředkem pro naše nohy a paty je také chůze naboso.

Způsobů, jak si poradit s tvrdou a suchou pokožkou pat, se nám nabízí hodně. Můžeme vsadit na osvědčené přípravky kosmetického průmyslu, anebo se rozhodnout pro tipy z přírody a pokusit se tak vytvořit vlastní malou domácí kosmetickou dílnu. Záleží jen na vás, která cesta je vám bližší. Rozhodně je ale nutné se nějakou cestou péče vydat, a to co nejdříve a hlavně vše činit pravidelně.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!