Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejoblíbenější účes všech dob

Culík je skutečně nejoblíbenějším účesem. Dobře vypadá na krátkých, středně dlouhých i dlouhých vlasech. Mohou ho nosit jak lidé s hustou kšticí, tak jedinci s jemnými vlasy.

Snad každá žena tento účes zvládne, aniž by se potřebovala dívat do zrcadla. Culík nosí také muži. Ať už uhlazený, elegantní či trochu nedbalý a rozcuchaný, culík je fenoménem mezi účesy. Znáte ale historii tohoto účesu?

Culík nosí mimo jiné slavný módní návrhář a také ředitel značky Chanel jménem Karl Lagerfeld. Tento elegantní muž, který má jistě vkus, tvrdí, že k tomu, aby lidé vypadali dobře stačí pouhých pět sekund. Proč? Tuto dobu totiž podle něho trvá, než si na hlavě stvoříte culík.

Historie účesu sepnutého do culíku se začíná psát již v antickém Řecku. Přibližně z doby 1600 před naším letopočtem pochází fresky, tedy nástěnné malby, na nichž jsou zobrazeny ženy s culíky na hlavách. Starověké řecké fresky jsou zřejmě prvním dokladem o tom, že lidé nosili culíky. Podle historiků si pak tento účes oblíbily také ženy ve starověkém Egyptě. Nosily ho prý hlavně místní tanečnice.

magazin.cz

 

V šestém století si culíky oblíbili Mayové, a to hlavně muži. V módě tehdy byl buď jeden hustý culík, ale také několik tenčích. Zatímco mayští muži nosili culíky, jejich ženy si zaplétaly copy. Muži i ženy měli tehdy dlouhé vlasy, podle krátkých vlasů byste poznali otroky.

Ve druhé polovině 17. století byly culíky oblíbeny v Číně. Konkrétně v roce 1645 vstoupil v platnost zákon, který všem mužům v zemi nařizoval, aby si oholili své dlouhé vlasy. Proč? Muži tímto skutkem a následně svou holou lebkou dokazovali svému panovníkovi svou podřízenost. Culík tak byl výsadou mocných mužů. A jak by dopadl ten, kdo by odmítl shodit vlasy? Čekal by ho trest smrti!

V 18. století přišla móda culíků také do Velké Británie. A protože se místní vojáci báli o své dlouhé vlasy, nosili paruky, aby v bitvách o své vlastní vlasy nepřišli. Největší potupou pro příslušníky britské armády totiž bylo useknutí culíku nepřítelem v bitvě. Tomu měly zabránit právě paruky.

magazin.cz

 

V roce 1812 se dostal culík do pohádky. V tomto roce spatřila světlo světa pohádka s názvem Rapunzel od slavných bratrů Grimmů. A o čem vlastně příběh je? O dívce jménem Rapunzel, která byla uvězněna ve věži. Protože však měla velmi dlouhé vlasy, mohl za ní chodit, tedy šplhat po jejím culíku krásný princ. Vše probíhalo nejprve v tajnosti, ovšem vše se provalilo ve chvíli, když dívka otěhotněla.

V roce 1951 se objevilo v anglických slovnících nové slovo. Znělo „ponytail“, v překladu tedy původně koňský ocas. Tímto slůvkem se tehdy v anglicky mluvících zemích začal označovat culík.

Dne 9. března roku 1959 se na světě objevila vůbec první panenka Barbie. A víte, co měla tehdy za účes? Žádné rozpuštěné vlasy ani drdol, ale culík! Této již legendární panence se říká Ponytail Barbie.

V roce 2012 se objevila také píseň s názvem Ponytail. O oblíbeném účesu ji složila Nicki Minaj.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!