Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Jak si jednoduše a rychle zničit vlasy

K dobrému vzhledu jistě patří upravené vlasy. Nikoho nepotěší, když se mu vlasy začnou nepěkně třepit nebo lámat. Dalším častým problémem jsou příliš suché, nebo naopak mastné vlasy.

Mnoho lidí se snaží svým vlasům dopřát tu nejlepší péči, tím však svým vlasům spíše ubližují. K vlasům se totiž chovají agresivně a používají mnoho vlasových přípravků, které vlasy zbytečně zatěžují. Které chyby v péči o vlasy jsou ty nejčastější?

Vlasy si často ničíme používáním nevhodného, příliš agresivního hřebenu. Tuto chybu v péči o vlasy si většinou ani neuvědomujeme. Pro naše vlasy nejsou zrovna vhodné hřebeny vyrobené z tvrdého plastu nebo kovu. Takové hřebeny nejsou k našim vlasům šetrné a ty se potom snadno lámou a také ztrácí svůj lesk. Protože se příliš pevné hřebeny neohýbají, vytrhávají nám vlasy.

Tento problém má snadné řešení. Stačí si vybrat vhodný hřeben. Ten by měl být ideálně vyroben z přírodního materiálu. Dobré jsou například dřevěné hřebeny s kančími štětinami. Takový hřeben vlasy zbytečně nepoškozuje a navíc jim dodává lesk. Z přírodních materiálů se dnes vyrábějí také malé tupírovací hřebeny, které vlasy při tupírování neničí. Pokud chcete hřeben plastový, vyberte si měkký a nejlépe ohebný, který vám zbytečně nevytrhává vlasy.

 

magazin.cz

 

Další chyby v péči o vlasy se dopouštíme při fénování, a to když na vlasy působí příliš teplého vzduchu. Ten vlasy zbavuje i vody, kterou potřebují pro zdravý vzhled. Naše vlasy jsou pak příliš suché a také citlivé. Takové vlasy se pak snadno třepí a lámou a teplý vzduch je také zbaví lesku.

Pokud už si musíte vlasy fénovat, nejprve je vysušte ručníkem a nechte je chvíli volně schnout. Fénovat by se totiž neměly úplně mokré vlasy. Také není na škodu používat před fénováním ochranné vlasové přípravky. Ty vlasy zacelí a zabrání jejich poškození teplým vzduchem. I přesto byste si měli vlasy vysoušet spíše studeným vzduchem. Kadeřníci také doporučují fénovat vlasy po směru jejich růstu.

Ženy často dělají chybu, kterou je příliš utažený culík. Pokud každý den svazujete vlasy pevnou gumičkou, vlasy vám dříve či později začnou vypadávat a pokožka hlavy bude podrážděná. Je to celkem pochopitelné, za vlasy totiž neustále taháte, když je svazujete do culíku. Vlasy pak pod neustálým tlakem musí vydržet třeba celý den.

magazin.cz

 

Nejlepším řešením je omezit nošení culíku. Culík je však účes rychlý a zároveň praktický, proto bez tohoto účesu některé ženy nemohou být ani den. Pokud i vy nemůžete bez culíku být, nestahujete alespoň moc pevně vlasy gumičkou. Alternativou culíku zase může být třeba volný cop nebo čelenka, která zabrání padání vlasů do obličeje.

Pokud používáte ve velkém množství vlasové olejíčky, také své vlasy spíše ničíte, než abyste jim pomohli. Na trhu je v poslední době spousta druhů vlasových olejíčků, nanášejí se do mokrých nebo suchých vlasů, podle výrobců nahradí dobře vlasovou masku i kondicionér. Kdo by pak těmto zázračným olejům odolal? Ovšem s ničím se to nemá přehánět. Často používáme vlasové olejíčky zbytečně často a ve velkém množství. Odpovědí na to jsou zplihlé a rychle se mastící vlasy.

magazin.cz

 

Při používání olejíčků se nesmíme dopouštět chyb. Vlasový olej se zásadně nanáší do spodních dvou třetin délky vlasů, nikdy ho neaplikujte až ke kořínkům. Při každodenním používání se olejíček aplikuje jenom do konečků. V zimě vám olejíček zase vlasy úplně nezachrání. Podle kadeřníků je lepší intenzivní vlasová kúra a používání vhodných vlasových prostředků.

Používáte velké množství stylingových přípravků? Dopouštíte se chyby. Téměř všechny stylingové prostředky vlasy zatěžují a přispívají k jejich zamaštění. Používání stylingových přípravků se však dá omezit. Objem vám například dodá i dobrý šampon určený pro zvětšení objemu vlasů. Při výběru stylingových přípravků se zaměřte na ty nejlehčí a nejšetrnější pro vaše vlasy, zároveň však účinné.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!