Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dámy, pozor na nevhodnou obuv!

Ženy občas při výběru obuvi dělají velkou chybu. Někdy se totiž domnívají, že hlavní je, aby jim boty slušely. Přitom však už zapomínají na pohodlí a zdraví svých nohou.

Varování o zdravotních rizicích nevhodné obuvi jako by někdy ženy neslyšely. Nejhorší obutí údajně představují baleríny, žabky a příliš vysoké podpatky. Co vám, dámy, při jejich častém nošení hrozí?

Snad každému logicky dojde, že velmi tenké a vysoké podpatky nejsou zrovna nejvhodnější a nepředstavují většinou pro naše nohy zrovna pohodlí. Výrobci bot však stále častěji opomíjejí zdravotní hlediska a přicházejí se stále vyššími a vyššími podpatky.

Vysoké podpatky mají velmi často na svědomí podvrtnutí kotníku a další nepříjemná zranění. S jejich častým nošením se může pak objevit i chronická bolest chodidel. Časté jsou i boční výrony, komplikovaná vymknutí, která mohou dále pokračovat k přetržení vazů nebo zlomenině, což pak snadno způsobí osteoartrózu. To už však hovoříme o těch vážnějších zdravotních komplikacích.

Protože vysoké (a zvláště jehlové) podpatky silným tlakem působí na zadní stranu paty, může zde dojít k vytvoření kostního výčnělku, kterému se také říká bolestivá patní ostruha. Tento problém pak snadno vyústí v bursitidu, tedy bolestivému zánětu tíhového váčku. Tento nepříjemný zánět vznikne v důsledku přemáhání kloubů. Vysoké podpatky jsou dále příčinou tvorby puchýřů, otoků a bolestí Achillovy šlachy.

 

magazin.cz

 

Pokud nejsou následky nošení obuvi na vysokém podpatku tak vážné, že by potřebovaly lékařské ošetření, pomůže jistě ledování bolavého místa, ortézy a jako prevence speciální vycpávky bot. Ty pak chrání patu před poškozením a zároveň ulevují od bolesti. V případě, že se bolesti a problémy objevují častěji, je jediným a rozumný řešením změnit obuv. Příčinou všeho jsou totiž příliš vysoké podpatky, kvůli kterým je noha v nepřirozeném postavení. V botě je pak vyvíjen tlak na nárt i patu. A nárt je často náchylný ke zlomeninám malých kůstek nebo poškození nervů.

I přes zmíněná zdravotní rizika není nutné zahodit všechny boty na podpatku. Když nebude podpatek vyšší než pět centimetr, můžete takové boty klidně dále nosit. Chůze v nich je přirozenější pro vaše chodidla a rozhodně pohodlnější. Ovšem ani tyto boty nejsou vhodné pro každodenní nošení.

Ideální podpatky jsou také robustnější. Snad nejhorší jsou uzoučké jehly, kdy hmotnost člověka spočívá na jednom malém bodě. To představuje i vyšší riziko zranění.

Další problematickou obuví jsou tolik oblíbené balerínky. V tomto případě je hlavní příčinou potíží to, že klenba nemá žádnou podporu, což se dříve či později projeví bolestí. K tomu se pak časem mohou přidat problémy s kyčlemi, koleny či zády. Pokud se balerínek nevzdáte, pomoci vám mohou speciální ortopedické vložky do bot. Budou vám dobrou ochranou před vznikem potíží a případně uleví i od bolesti. Podobnou funkci pak mají vycpávky paty.

Samostatnou kapitolou jsou žabky. Setkal se s nimi asi už každý, často je uvidíte i na nohou turistů v naprosto nevhodném terénu. V některých případech by bylo možná lepší, aby člověk šel bos, než aby si obul právě žabky. Tato obuv neposkytuje svému nositeli téměř žádnou ochranu před poraněním. Proto jsou zvláště nevhodné třeba pro diabetiky.

 

magazin.cz

 

Pokud byste nosily žabky často, můžete si snadno způsobit zánět povázky a s tím spojenou nepříjemnou bolest paty. Povázka je šlacha spojující patu s prsty. Zároveň je podporou svalů chodidla a klenby. V případě, že budete tuto šlachu v nevhodném obutí přepínat, může dojít k jejímu přetržení.

To pravé pro vaše chodidla pak také nejsou boty s platformou. Tato obuv je pro chodidla až moc pevná a neumožňuje jim tak přirozené uhnutí a pohyb. Pokud je vyšší platforma v místě paty, nastává stejný problém jako při chůzi na příliš vysokých podpatcích.

Špičaté boty pak mučí vaše prsty. Nepřirozeně je totiž tlačí k sobě, což za čas vyústí v bolest nervů, nepříjemným otlakům a puchýřům. Někdy se objeví i modřiny, které se pak špatně hojí. Z každé nevhodné obuvi hrozí ošklivá deformace prstů, která je rovněž velmi nepříjemným problémem. V extrémních případech pak pomůže pouze chirurgický zákrok.

magazin.cz

 

Překvapující je zjištění, že většina žen volí špatnou velikost bot, a to příliš malou. Potíže na sebe pak nenechají dlouho čekat. Puchýře, mozoly, vbočený palec, bolesti kloubů – to vše je na denním pořádku. Neustálý tlak na klouby se pak může proměnit i v artritidu.

 

Tři jednoduchá pravidla pro výběr vhodné obuvi

– Bota by se měla ve špičce lehce ohýbat. Vhodné však také není, když je až nadmíru flexibilní.

– Podpora klenby je základem.

– Zapomeňte na úzké vysoké podpatky. Ideální je podpatek masivnější, který nepřesahuje výšku pět centimetrů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2