Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zaměřeno na výstřih

Správně zvolený výstřih podtrhuje ženskost a přitahuje pohledy mužů. Také vytváří celkový dojem dámského outfitu.

Druhů výstřihů je celá řada – například do V, hranatý nebo kulatý. Každému typu postavy pak sluší jiný druh výstřihu a přitom nepůsobí vulgárně. To všechno o výstřihu víme. Ovšem následující fakta vás možná překvapí.

Výstřih znaly již ženy ve starověkém Řecku. Nejstarší doklady o něm z této oblasti pochází z 5. století před naším letopočtem. Dámy údajně již v této době dbaly na to, aby jejich dekolt vypadal ve výstřihu co nejlépe, a proto si dopřávaly masáž drcenými perlami.

 

 

Renesanční móda, to byly drahé a luxusní materiály, hluboké výstřihy a otevřené rukávy. Druhá polovina 17. století patřila madame Montespan, tedy milence tehdejšího francouzského krále Ludvíka XIV., jejíž způsob oblékání napodobovaly šlechtičny v celé Evropě. Oblibě se těšil například oblý hluboký výstřih lemovaný zlatými nitěmi, kterému dal vyniknout úzký pas stažený korzetem. Výstřih měl odhalovat dekolt, ramena a šíji. Dámy tehdy nosily i bohaté sukně, jako šperky pak perly.

Začátek 20. století patřil výstřihu do tvaru písmene V, kdy ho nosila snad každá žena. Ovšem ne všem se výrazné odhalování dekoltu líbilo, mnohdy byl hluboký výstřih považován za vulgární a vysloužil si dokonce posměšné pojmenování – „model zápal plic“.

 

Roku 1949 přišla tehdy již šedesátiletá módní návrhářka jménem Elsa Schiaparelli s velmi odvážným modelem, který sama pojmenovala jako „zakázané ovoce“. Jednalo se o úzké šaty s velmi hlubokým výstřihem, který odhaloval téměř celé poprsí. Odvážná módní návrhářka tento model velmi často oblékala a dokonce v něm byla na své přání i pohřbena!

Správně zvolený výstřih dokáže s postavou divy. Může opticky rozšířit ramena a naopak zúžit boky. Ženy pak mají nejvíce v oblibě asi oválný výstřih, který nezdůrazňuje případné nedostatky a působí přitažlivě. Ženám s menšími ňadry a rovnými rameny lichotí hranatý výstřih. Asymetrický výstřih opticky zeštíhluje.

Dámy, zírají vám muži do výstřihu? Možná si chtějí prodloužit život. Doktorka Karen Weatherby provedla výzkum a zjistila, že pohled do výstřihu na ženská ňadra je zdravý – optimalizuje krevní tlak, zpomaluje pulz, upravuje prokrvení těla a až o padesát procent snižuje riziko vzniku srdečních chorob. Ideální je pak pohled do výstřihu minimálně po dobu deseti minut denně.

 

Zaměřeno na výstřih

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3