Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nosíte správnou podprsenku?

Při výběru podprsenky ženy hledí na její vzhled, požadují, aby jim vykouzlila smyslný dekolt, případně zamaskovala nedostatky. Ovšem dámy by měly raději myslet především na své zdraví.

Časté migrény nebo bolesti zad a další zdravotní problémy trápí stále více lidí. Na vině může být nedostatek odpočinku, nebo naopak pohybu či špatná životospráva. Ovšem velmi často může bolesti hlavy i zad způsobovat špatně zvolená nebo špatně nošená podprsenka. Ta dále stojí za vznikem problémů s dýcháním, žaludečními obtížemi a dalšími zdravotními komplikacemi.

Většina žen si vybírá a nosí podprsenku špatným způsobem. Čím má pak žena větší poprsí, tím větší problémy jí špatná podprsenka bude způsobovat.

Mezi zásadní chyby patří především špatně zvolená velikost obvodu hrudníku a nevhodná šířka ramínek. Ideálně by se měly vejít pod obvod nanejvýš dva prsty, pod ramínko pak maximálně jeden. Správné rozměry jsou základ a měla by je znát každá žena. Také je nutné nezapomínat na to, že tyto rozměry se během života mění.

Váha prsou musí vždy spočívat na spodním dílu podprsenky, v žádném případě podpěrnou funkci nemají plnit ramínka. Opak však bývá většinou pravdou. Pokud však poprsí drží především ramínka, představuje to velkou zátěž a námahu pro záda. A ta pak trpí a bolí.

Ženy by měly dbát i na správné nastavení ramínek podprsenky. Ta by měla být utažena obě stejně. Váha poprsí se pak rovnoměrně rozloží a je dobře podpírána spodním dílem podprsenky. Pokud je každé ramínko nastaveno jinak, přetěžují se některé svaly a jiné jsou naopak ochabovány. Výsledkem jsou pak problémy především s krční a hrudní páteří.

Také bolesti hlavy mohou souviset se špatně zvolenou podprsenkou, konkrétně s příliš těsným obvodem a příliš utaženými ramínky, které se zařezávají do ramen. Velké působení tlaku na nervy v těle pak může mít za následek přerušení nervových drah a pocit nepříjemného mravenčení, nejčastěji však způsobí silnou bolest hlavy. A té člověka většinou nezbaví ani prášky proti bolesti.

Z estetického důvodu s mnoho žen kupuje menší podprsenku. V ní poprsí zkrátka vypadá smyslněji. Ovšem menší podprsenka tlačí na oblast žaludku a žlučníku. Výsledkem pak jsou bolesti celého břicha. Pomáhá sundat podprsenku a začít zhluboka dýchat.

Sundání nebo alespoň povolení podprsenky pomáhá také v případě, že vám utiskuje plíce. Hrudník může být nevhodným spodním prádlem stažen natolik, že je znesnadněno dýchání. Tak nedochází ke správné cirkulaci a okysličování krve, rovněž se sevře bránice.

Odborníci se dosud neshodují na tom, zda může nesprávná podprsenka přispívat ke vzniku rakoviny prsu. Podle některých názorů příliš těsná podprsenka ňadra tlačí, a tak může způsobit vznik cyst a případně i karcinomů. Ovšem nikdy nebylo stoprocentně dokázáno, že by mohla nevhodná podprsenka stát za vznikem rakoviny prsu.

Nosíte správnou podprsenku?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3