Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dámské letní šaty / foto: Shutterstock

Dámské letní šaty – Jaké látky a barvy jsou nejlepší do veder?

Se změnou ročního období se mění i obsah šatníku, ve kterém nesmí chybět dámské letní šaty.

Se změnou ročního období se mění i obsah šatníku, ve kterém nesmí chybět dámské letní šaty. Letos nám matka příroda srpnové teploty nadělila už koncem května, příležitostí vytáhnout letní šaty tedy bylo požehnaně. Šaty jsou v horku oblíbeným kouskem žen, který dovoluje volný pohyb a podle typu postavy zakryje nedostatky či zvýrazní křivky. Navíc se dají několika způsoby nosit i v chladnějších ročních obdobích, například na podzim si můžete vzít k šatům místo punčocháčů džíny a zimy se bát nemusíte.

Ne všechny šaty jsou ale pro léto opravdu vhodné. Záleží, z jakých látek jsou vytvořeny, a v jaké jsou barvě. Už od dávných věků platí pravidlo, že čím světlejší barvy, tím lépe. Proč? Světlé barvy snadněji odráží světlo.

Jak je to ale s látkami?

Dámské letní šaty a nejvhodnější látky

Nejlepšími látkami pro letní šaty jsou ty přírodní. Na rozdíl od syntetických látek jsou hypoalergenní a skvělé pro lidi s velmi citlivou pokožkou. Navíc jsou příjemnější na dotek.

Látek vhodných pro léto je několik, mezi nimi například:

· Bavlna

· Len

· Viskóza

· Hedvábí

· Kambrik

Pojďme se podívat na tři nejpopulárnější.

Bavlna

Nejoblíbenější přírodní látkou pro letní dny je zajisté bavlna. Ta je perfektní pro všechna podnebí, ať už si chcete vzít šaty v suchém českém prostředí, či v nich vyrazit do exotických vlhkých oblastí. Jelikož je bavlna tvořena z přírodních vláken a utkaná velmi volně, vzduch má dost prostoru k pohybu. Šaty jsou tak velmi lehké a prodyšné, ideální na léto. Další vlastností bavlny, pro kterou se stala tak oblíbenou, je její schopnost absorpce vlhka, kůže díky tomu zůstává v chladu.

Šaty z bavlny nedávejte do sušičky, mohly by se srazit! Bavlna schne rychle, v teplých dnech tedy nebudete muset na vaše oblíbené šaty čekat dlouho. Bavlnu můžete prát v pračce na 30 °C-40 °C. Chladnější teplota vody zabraňuje jak sražení, tak ztrátě barvy.

Při žehlení nepřekračujte teplotu 150 °C, jinak by se mohla vlákna spálit. Jednou z nevýhod bavlny je, že tvoří žmolky. Když ale před žehlením otočíte šaty naruby, můžete tomu předejít.

Len

Lněná vlákna jsou přímo dělaná pro horké letní dny. Jsou velmi chladivá a dobře pohlcují vlhkost. Pokud je v látce 100% až 50% podíl lnu, považuje se za lněnou látku. Šaty z takového materiálu jsou lehké, prodyšné a také schnou velmi rychle.

Len je na druhou stranu nechvalně znám pro svou mačkavost.

Lněný materiál není vůbec složitý na opečovávání, ve skutečnosti je to s ním velmi podobné jako s bavlnou. Len také více vydrží, dokonce je s každým vypráním lepší a lepší.

Šaty ze lnu je by se měly prát při nízkých teplotách, ideálně kolem 30 °C až 40 °C a na malé otáčky, protože jsou, stejně jako ty bavlněné, náchylné ke sražení. Sušičce by se měl tento materiál vyhnout, na šetrný program mu ale chvilka neublíží.

Šaty z lněných látek není nutné žehlit, ale když už, tak nejlépe zatímco jsou ještě vlhké anebo s párou. Maximálně ale na 200 °C.

Viskóza

Viskózu můžete znát pod jmény „umělé hedvábí“ a „rayon“. Přestože jako jediná z uvedených látek není přírodní, skvěle se hodí do letního počasí. Potěší svými chladivými schopnostmi a prodyšností. Šaty jsou velmi pohodlné a jemné. Vroubkem viskózy je ale, stejně jako u lnu, mačkavost a neschopnost vstřebávat vlhkost.

Viskózový materiál po každém praní slábne, je proto vhodné ho dávat do čistírny.

Budete-li viskózový materiál prát v pračce, použijte nízké teploty a malé otáčky, aby se nesrazil. Kvůli své mačkavosti je dobré šaty z viskózy ihned po vyčištění pověsit.

Žehlit se většinou nemusí, pokud vám to ale nedá, držte se nízkých teplot. Vždy je lepší položit na místo, které chcete vyžehlit, jinou látku (například bavlnu), aby nebyla vlákna viskózy vystavena přílišnému teplu.

Látky, od kterých dát v létě ruce pryč

A jakým látkám se v horkých dnech naopak velkým obloukem vyhnout? Většinou se jedná o neprodyšné a teplé látky, které v letní sezóně přijdou vhod maximálně při chladných večerech. Mnoho níže zmíněných látek vás určitě nijak nepřekvapí.

Jedná se zejména o:

· Akryl

· Nylon

· Vinyl

· Polyester

· Samet

K tomuto článku není otevřena diskuze