Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Neapolský kuchař / foto: shutterstock

Pizza, carpaccio, nikotin – jak vznikla tato pojmenování a co je spojuje?

Zajímavý svět etymologie ukrývá mnoho slov, za jejichž původem stojí některá více či méně známá historická osobnost.

Jde o běžně používaná slova, která jsou součástí dnešní mluvy. Můžeme je zaslechnout v restauraci, na ulici či v televizi. Za své pojmenování vděčí některé slavné či historicky významné osobnosti, která dnes již možná upadla v zapomnění, její odkaz v podobě těchto názvů však zůstává stále aktuální i v současné době.

Pizza Margherita podle královny Margherity

Když v roce 1899 přijel do Neapole italský král s manželkou Margheritou, požádali slavného italského pizzaře Rafaella Esposito, aby jim připravil tři druhy pizzy. Královně údajně nejvíce zachutnala pizza s rajčaty, mozzarellou a oreganem, a proto ji vyhlášený neapolský kuchař pojmenoval právě po královně Margheritě. Pizza má kromě královského jména ještě jeden symbolický znak - svojí barevností kopíruje barvy italské vlajky.

Nikotin podle Jeana Nicota

Francouzský velvyslanec žil v 16. století na dvoře Jindřich II. Francouzského, odkud byl poslán ve službách diplomacie na portugalský dvůr. Zde se seznámil s mnoha exotickými rostlinami, které Portugalci dováželi ze zámoří, mimo jiné také s tabákem. Zkoušel ho šňupat a byl přesvědčen o jeho léčebných účincích, proto jej záhy uvedl také na francouzský dvůr. Jeho domněnky potvrdila sama královna Kateřina Medicejská, která si pochvalovala pozitivní účinky tabáku při svých častých migrénách. Šňupání tabáků se ve Francii rychle rozšířilo a stalo se módní záležitostí. Tabákovou rostlinu pojmenoval botanik Jacques Daléchamps Nicotiana a o 250 let později převzal název nikotin také získaný alkaloid z této rostliny.

Carpaccio z hovězího masa podle Vittore Carpaccio

Italský malíř působil na přelomu 15. a 16. století v Benátkách, kde vytvořil mnoho hodnotných děl. Jeho oblíbené a často používané barvy byly cihlově červená a béžová, a právě stejnou barevnost najdeme také u lahodného italského předkrmu, italského carpaccia. To však vzniklo až za mnoho let po smrti tohoto slavného malíře.  Carpaccio údajně poprvé ochutnala v roce 1950 hraběnka Amalie Nani Mocenigo, která požadovala jídlo ze syrového masa, avšak odmítla tatarský biftek. Šéfkuchař Giuseppe Cipriani  jí proto zkusil nakrájet na tenké plátky hovězí svíčkovou, kterou pokapal majonézou. Hraběnka byla nadšena, pokrm se stal záhy velmi populární a rozšířil se po celém světě. Šéfkuchař ho pojmenoval podle známého benátského malíře, jehož díla byla zrovna v Benátkách vystavována a barevně mu připomínala tuto italskou delikatesu ze syrového hovězího masa s majonézou.

Mansarda podle Françoise Mansarta

Francouzský architekt z období klasicismu se proslavil návrhy budov, které vytvářel na objednávku francouzského krále a šlechty. Pod jeho vedením vzniklo mnoho významných budov a mimo jiné byl známý také tím, že začlenil do svých návrhů takzvanou mansardovou střechu s obytným patrem v podkroví. Málokdo dnes ví, že název mansarda pochází právě od tohoto významného pařížského architekta.

Koktejl Hemingway podle Ernesta Hemingwaye

Častá konzumace alkoholu byla u tohoto slavného amerického spisovatele častým jevem, a tak není divu, že  po něm byl pojmenován i jeden speciální koktejl, který si umělec s oblibou vychutnával. Koktejl pro opravdu otrlé jedince je kombinací bílého rumu, maraschina, grepové a limetkové šťávy.

Pizza, carpaccio, nikotin – jak vznikla tato pojmenování a co je spojuje?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!