Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Káva jako přírodní kosmetika / foto: shutterstock

Káva místo kosmetiky – na co se dá využít?

Bez kávy si mnozí z nás ani neumí představit den. Kofein nás dokáže nejenom povzbudit, ale také zlepšit stav pleti. Přispívá totiž k regeneraci buněk, a tak udržuje i naši pleť krásnou a zdravou.

Káva pro krásu

Káva dokáže posloužit jako výborný prostředek pro regeneraci buněk, působí jako antioxidant a dokáže zabránit tvorbě vrásek, a tak zpomalit proces stárnutí pleti. Kávový peeling je pak třeba účinným prostředkem proti celulitidě. Káva také zmírňuje poškození kůže UV zářením, zmírňuje otoky, podporuje růst vlasů.

Peeling

Odumřelé kožní buňky dokáže odstranit kávový peeling, který je také zbraní proti vysušené pokožce. Namletá kávová zrna na sebe také navíc navazují škodlivé toxiny.

Dnes je již běžně k dispozici kávový peeling v drogeriích, připravit si ho však můžete i snadno sami doma. Kosmetický produkt vyrobíte z jemně namleté kávy, třtinového cukru a kokosového oleje. Účinky kávy na pokožku jsme již zmínili. Třtinový cukr pak zlepšuje prokrvení a kokosový olej přispívá k hydrataci. Kromě těchto ingrediencí je možné přidat třeba také med, skořici nebo kakao. Tento kávový peeling můžete použít na obličej, na ruce či oblast zadečku a stehen coby prevenci vzniku celulitidy.

Obklad na oči

Někdo v případě opuchlých očních víček a unavených očí spoléhá třeba na plátky okurky. Zkusit můžete však také kávu. Ta působí jako antioxidant, přispívá k regeneraci buněk, zabraňuje vzniku zánětů, a tak dokáže zabránit i tvorbě vrásek. Je tak výborným kosmetickým prostředkem nejen pro naši pleť, ale také pro naše unavené oči.

Uvařte kávu a nechte ji vychladnout. Do kávy pak namočte vatové tampony a přiložte je na oči. Nechte zhruba deset minut působit a pak si oči opláchněte.

Zábal na vlasy

Káva prospívá i vašim vlasům. Pokud máte tmavé vlasy, káva jejich barvu krásně zvýrazní. Díky kávě můžete svým vlasům dodat lesk, pevnost a zdravý vzhled. Kofein navíc podporuje růst vlasů.

Vlasy si namočte a poté do nich vetřete lógr nebo je přelejte silnou vychladlou kávou. Lógr nechte asi patnáct minut působit a zabalte vlasy třeba do ručníku či igelitové čepice. Poté důkladně smyjte vodou a šamponem.

Pleťová maska

Pleťovou masku pro regeneraci pleti a proti tvorbě vrásek si můžete připravit z žitné mouky a šálku vychladlé kávy, případně vaječného žloutku. Směs nechte na obličeji asi dvacet minut působit a pak pečlivě smyjte.

Káva místo kosmetiky – na co se dá využít?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!