Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Permanentní make-up / foto: Shutterstock

Hojení permanentního make-upu a přípravu na zákrok nepodceňujte!

Hojení permanentního make-upu není náročné, ani netrvá příliš dlouho. Každý, kdo se na zákrok chystá, nebo ho nedávno podstoupil, by ale měl dodržet několik pokynů.

Hojení permanentního make-upu není náročné, ani netrvá příliš dlouho. Každý, kdo se na zákrok chystá, nebo ho nedávno podstoupil, by ale měl dodržet několik pokynů. V článku se dozvíte, jak se na zákrok připravit, jak vše probíhá a čemu se vyhnout, aby vás už nic nepřekvapilo.

Hojení permanentního make-upu ustálí odstín

V průběhu hojení je kůže citlivá, proto byste měly tetovanému místu dopřát klid a nestrhávat stroupky. Hojení podpoříte dostatečnou hygienou, v prvních dnech se ale vyvarujte používání kosmetických přípravků. Vhodná péče o tetovanou kůži je nezbytná, rány se totiž lehce zanítí. Používejte hojicí mast, kterou dostanete v salonu, a vyhýbejte se také slunečnímu záření. Až bude kůže zahojená, můžete na místo bez problému nanášet i dekorativní kosmetiku.

Jak se na zákrok připravit?

Nepodceňte ale ani přípravu na zákrok a vyberte si ten správný salon. Před aplikací je nutné dodržet několik důležitých podmínek. Celých 24 hodin předem byste neměly pít kávu, energetické nápoje, alkohol ani užívat omamné látky. Tři dny před zákrokem se nedoporučuje návštěva solária.

Do salonu byste měly přijít dobře vyspalé, dostatečně najedené a nenalíčené. Pokud se chystáte na aplikaci linek a nosíte prodloužené řasy, nechte si je na zákrok odstranit. Při tetování obočí byste měly oblast vytrhávat maximálně 48 hodin před zákrokem.

Pro koho není permanentní make-up vhodný?

· Těhotné a kojící ženy - pigmenty a anestetika představují pro těhotné zbytečnou zátěž a kojícím může barva špatně chytnout kvůli hormonálním změnám

· Lidé s kožním onemocněním (např. opary, akné, ekzémy)

· Lidé trpící na zvýšenou krvácivost, sníženou srážlivost krve, špatné hojení ran nebo hyperpigmentaci

· Diabetici, epileptici, lidé trpící vysokým krevním tlakem a poruchou štítné žlázy

Jak probíhá aplikace permanentního make-upu?

Při aplikaci permanentního make-upu se vpichuje pigment do vrchní vrstvy kůže malými jehličkami. Před procedurou kosmetička provede diagnózu a nanese na místo znecitlivující gel. Aplikace není bolestivá, cítíte spíše občasnou vibraci a lehký tlak.

Zatímco při tetování vniká barvivo do hloubky 2-3 mm, u permanentního make-upu je to jen 0,8-1,5 mm. Pro permanentní make-up, na rozdíl od klasického tetování, se používají pouze přírodní barvy. To je také důvod, proč make-up postupně ztrácí na intenzitě.

Zákrok se provádí speciální kreslící tužkou, která zaručí přesné nanesení barvy a vytvoření precizních tvarů. Kosmetička na základě vašich představ předkreslí vzor, který můžete ještě společně upravit. Tetovat začne pouze pokud budete s tvarem naprosto spokojeny. Celý proces trvá jednu až dvě hodiny, v závislosti na složitosti a rozsahu.

Jak dlouho se kůže hojí?

Bezprostředně po zákroku se na místě aplikace vytvoří otoky, které do 36 hodin zcela vymizí. Na kůži se také vytvoří strupy, které se samy sloupnou asi po týdnu. Stroupky bývají více syté než vámi požadovaný odstín, nelekejte se tedy, že je výsledek příliš výrazný. Kompletní vyhojení trvá přibližně měsíc. Výsledný efekt nebývá dokonalý hned napoprvé, proto mnohé salony nabízí po 4-6 týdnech od aplikace korekci tvaru a barvy zdarma.

Před zákrokem nezapomeňte na dostatek spánku a jídla. Po aplikaci dbejte na dostatečnou hygienu a nechte místo samovolně vyhojit. Nelekejte se, pokud v prvních pár týdnech bude make-up výraznější. Případné nedokonalosti doladí kosmetička během následné korektury. Pokud se budete těmito radami řídit, můžete se těšit na skvělý výsledek.

Máte zkušenosti s permanentním make-upem? Napište nám do komentáře vaše osvědčené tipy k přípravě na aplikaci a bezproblémovému hojení!

 

K tomuto článku není otevřena diskuze