Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krása a brýle / foto: shutterstock

Nebojte se brýlí. Správný výběr z vás udělá jiného člověka.

Pryč jsou doby, kdy jsme se za dioptrické brýle styděli a nasazovali je pouze v kině, když se zhaslo, či doma na televizi. S dnešním výběrem obrub je nošení brýlí přímo luxus. Na co si však při nákupu dioptrických brýlí dát pozor?

Základem je zvolit správný tvar a barvu obrouček. Na kulatý obličej nebudou sedět obruby vhodné pro hranatý a naopak. Záleží také na barvě vaší pleti, abyste si pro svou tvář nevybrali nevhodnou barvu obrub, a nepůsobili jste rázem tvrdším či zbytečně přísným dojmem. Dejte pozor také na obočí, jehož linii by měly obruby kopírovat. Brýle musí perfektně sedět na nose, nesmí tlačit, ani sjíždět. Barva obrub by neměla být výrazně tmavší než barva vlasů, i když tady asi záleží vyloženě na typu člověka, protože i blondýnka může vypadat dobře v tmavých obrubách.

Postavte se před zrcadlo a zhodnoťte, jaký tvar obličeje máte.

Vy, kteří máte oválný obličej, si můžete tleskat. Oválný obličej je symetrický a proporcionální. Slušet vám bude téměř jakýkoliv tip brýlí. Slušet vám budou zejména podlouhlé a oblé brýlové obroučky, kopírující tvar obočí. Vhodné jsou obruby s detaily na stranách, které poutají pozornost.

Lidé s kulatým obličejem budou volit takové obroučky,které jim obličej opticky prodlouží a zúží. Nejvhodnější jsou obruby s hranatými okraji, nebo také obdélníkový tvar obroučky. Sáhnout můžete i po brýlích s výraznou horní obrubou či po bezobroučkových, tzv. vrtaných. Určitě se vyhněte kulatým obrubám.

Hranatý obličej se vyznačuje shodnou šířkou čela s bradou a hranatými lícními kostmi. Zde nebudou vhodné příliš malé a jemné brýlové obroučky. Nevynikly by na vašem obličeji. K vaší tváři si můžete dovolit brýlové obruby výrazné a mohutnější nebo barevné plastové obruby. Nebojte se extravagance, ale vyhněte se ostrým hranám. Oválné obroučky vaše rysy zjemní.

Obličej se širokým čelem, který se postupně dolů zužuje do špičaté brady, se nazývá srdcovitý. Vám budou vyhovovat vzdušné obroučky, které zjemní váš vzhled a spíše decentní, ne příliš výrazné, obruby obdélníkového nebo oválného tvaru. Můžete sáhnout i po brýlích bez obrouček.

Dioptrické brýle se rázem stanou vaším oblíbeným módním doplňkem, ne pouze nutností.

Nebojte se brýlí. Správný výběr z vás udělá jiného člověka.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!