Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Malování / foto: shutterstock

Lámete si marně hlavu, jakou barvou vymalovat pokoj? Nechte si poradit

Každá barva na naši psychiku působí jinak. Záleží nejen na kontrastech s ostatními barvami, ale i na povrchu, na němž je nanesena.

Hry světla a stínu

Různé denní doby disponují rozdílným podílem světla. Barvená stěn vám tak může připadat ráno úplně jiná než v poledne za přímého slunce. Velmi také záleží na orientaci pokoje. Na jižní straně budou mít barvy úplně jiný nádech než při východní či severní orientaci. Šikovnou kombinací barev a využití jejich kontrastů lze eliminovat nedostatky a vyzdvihnout přednosti každého pokoje.

Jak na nás jednotlivé barvy působí?

Nejoblíbenější barvou pro výmalbu místností je bezesporu bílá. Působí neutrálně a evokuje v nás pocity čistoty, nevinnosti, ale i svobody a nového počátku. Velké množství bílé však působí až sterilně a vyvolává dojem nemocničního prostředí. Proto je dobré bílou kombinovat s některými odstíny ostatních barev. Například žlutá působí vesele a uvolněně a zlepšuje náladu. Podobně působí i oranžová, ta navíc povzbuzuje chuť k jídlu, proto se ideálně hodí například do kuchyně. Její odstínová varianta meruňková má moc rozpustit negativní emoce a podpořit životní energii.

Modrá se zelenou jsou barvami přírody. Zelená zklidňuje a uvolňuje, lze jejím prostřednictvím zmírnit nervové vypětí a migrény. Je to ideální barva do ložnice či dětského pokoje. Modrá v pastelových odstínech působí podobně. Tmavší odstíny modré působí ale až chladně a ve spojení s bílou se tento dojem ještě umocňuje. Modrá zlepšuje soustředění a napomáhá k lepší duševním výkonům. V rozumné míře je modrá barva ideální do pracovny, případně umírněně do kuchyně. Mnohé firmy ji používají k výmalbě kanceláří.

Do malých místností teplé barvy

Ve všech případech platí, že menší tmavší místnosti bez oken by se měly plnit spíše teplými barvami, to znamená oranžovou žlutou, případně hnědou, zajímavě mohou působit i odstíny červené. Naopak velké místnost, u nich potřebujeme opticky ubrat prostor, vymalujte chladnějšími typy barev, ideální je modrá, zelená či neutrální šedá. S tou ale opatrně, na větší ploše může působit depresivně.

Lámete si marně hlavu, jakou barvou vymalovat pokoj? Nechte si poradit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!