Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Péče o zralou pleť / foto: shutterstock

Jak pečovat o zralou pleť

Pokožka stárne už od nějakého pětadvacátého roku. Překvapilo vás to? Bohužel, je to holý fakt.

Před třicítkou se pokožka obnovuje každých cca 25 dnů, potom se ale tento proces zpomaluje. Pokožka se s narůstajícím věkem ztenčuje, ztrácí pružnost a schopnost zadržet  dostatek vlhkosti. Tudíž se pokožka vysouší. Klesá produkce kožního mazu a kolagenu v hlubších vrstvách kůže, díky čemuž dříve pleť vypadala tzv. napapaně.

Pokud pokožka začíná ztrácet pružnost a pevnost, začnou se objevovat vrásky. Za ztrátu pružnosti a pevnosti mohou dvě látky, a sice kolagen a elastin. Kolagen je základní jednotkou pojivových tkání – vaziva, chrupavek, kostí.Jde o nerozpustnou bílkovinu, kterou tělo samo vyrábí, ovšem s věkem tato funkce slábne. Elastin je protein podobný kolagenu. Je součástí elastických vláken a díky němu je kůže pružná.

Na stárnutí pleti má však vliv i spoustu dalších faktorů, jako například genetika, hormonální změny, náš životní styl, sluneční záření, stres nebo znečištěné ovzduší.

Jak pečovat o svou pleť, o které se dá již říci, že je zralá?

Základem je důkladné čištění pleti. Musíte si však vybrat správný produkt, který vám nevysuší pleť. Můžete zkusit oleje, například makadamový, meruňkový nebo mandlový. Výborné jsou také produkty s aloe vera.

K dočištění pleti můžete použít tonika, či květové vody. Ke zklidnění a hydrataci pleti potom termální vody.

Jednou za týden dopřejte pleti peeling a jednou nebo dvakrát týdně pleťovou masku, nejlépe nějakou vypínací, hydratační, vyživující.

Na vyčištěnou a navlhčenou pleť aplikujte sérum. Sérum se dostává do hlubších vrstev pokožky a zajišťuje tak hydrataci, zpevnění a rozjasnění pleti. Nechte sérum dostatečně vstřebat (2 – 3 minuty), poté nanášejte denní nebo noční krém.

Denní krém je významný svou ochrannou funkcí a také pleť hydratuje. Je důležité, aby krém obsahoval UV faktor a ochraňoval tak pleť před škodlivým zářením, alespoň od jara do podzimu. Zabráníte tím také vzniku pigmentových skvrn a barevných nerovností pleti.

Noční krém je v péči o zralou pleť  velmi důležitý. Kvůli hormonálním změnám potřebuje pleť mnohem více výživy než dříve. Noční krémy jsou hutnější a většinou obsahují větší množství vyživujících látek.

V noci pleť odpočívá a regeneruje, maximálně využívá látky, které jsou v krému obsaženy. Ať už na revitalizaci, hloubkovou hydrataci, tak i na podporu tvorby kolagenu a elastinu. Noční krémy by měly obsahovat kyselinu hyaluronovou, aloe vera a kvalitní rostlinné oleje.

Neopomínejte pečovat o oční okolí. Pleť v okolí očí je velice tenká, namáhaná a citlivá. Proto je určitě na místě oční krém, který dodá těmto partiím výživu a hydrataci.

Stárnutí nezastavíme, nicméně můžeme se ho snažit malinko ošálit a zpomalit.

Jak pečovat o zralou pleť

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!