Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Džínovina je věčná. Jak ji sladit?

Asi nejslavnější a nejpoužívanější oděvní materiál, to je džínovina!

Historii pevného materiálu zvaného džínovina nebo denim zná snad každý. Pro zopakování: Na celém světě pravděpodobně nejpoužívanější látka na kalhoty byla původně využívaná pro šití pracovních kalhot.

Velkou zásluhu na jejím použití v módním průmyslu má Levi Strauss, který si koncem 19. století nechal v USA patentovat klasické džíny. Dnes denim zaplavil celou zeměkouli a neexistuje snad nikdo, kdo mi z tohoto materiálu neměl doma ani kousek.

magazin.cz

Z džínoviny se kromě kalhot všech možných střihů šijí sukně, šaty, bundy, pokrývky hlavy, kabely, boty, doplňky… Při výrobě se používají různé příměsi, nejoblíbenější je elasten, který zaručí, že se vám oblečení skvěle přizpůsobí.

Co se nosí?

magazin.cz
U střihů kalhot je to vždy složitější. V tomto případě bych namísto horkých trendů upřednostňovala spíše to, co sedne vaší postavě.

Například takzvané slim kalhoty, tedy ty, které těsně obepínají nohy, opravdu nejsou pro všechny. Tedy samozřejmě jsou, ale výsledek nemusí být vždy úchvatný…

Klasický rovný střih padne téměř každému tvaru postavy. V tomto případě záleží ale na tom, jestli zvolíme kalhoty s vysokým či nízkým pasem. Vysoký nám postavu prodlouží, nízký je sice sexy, ale nohy o nějaký ten centimetr zkrátí.

Postupně se rozšiřující nohavice zase opticky vyrovnají figuru, pokud máte širší boky a silnější stehna. A ještě malý dodatek, módní stylisté hlásají, že pokud mají kalhoty poutka, musíte si do nich bezpodmínečně vzít pásek.

Různé výšivky, aplikace, díry a všelijaké ošoupání jsou v současnosti lehce na ústupu. Nosí se spíše tmavší barvy.

magazin.cz

Bundy a bundičky
U džínových bund letí ty se zapínáním na knoflíky, zipy nechte chvíli spát. Pozor, pokud si chcete vzít naráz kalhoty i bundu z denimu. Já to nedoporučuji, působí to trochu lacině. Jestliže jsem vás ale nepřemluvila a chcete být celá džínová, volte pečlivě bundu i kalhoty, musí spolu barevně i stylově naprosto ladit.

Nedávno mě překvapila Diana Kobzanová, která si k džínům vzala i bundičku ze stejného materiálu. Ta ale byla kraťoučká v délce jen pod prsa a modelka měla navíc delší hnědý top, který celek hezky rozdělil. To je myslím únosná variant i pro mě…

 

magazin.cz

Nosíte rádi džínovinu?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 161