Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jak se opálit a nezabít se

Opalovat se, či ne? To je otázka, která ty, kteří trochu přemýšlejí, může i potrápit. Neustále se na nás totiž hrnou informace o tom, jak je opalování hrozně škodlivé a přitom módní je vypadat "fresh".

Máme několik možností. Vykašlat se na všechny ty rady odborníků a lékařů a dál se vystavovat slunečnímu záření.

V tom případě je ale absolutně nutné používat ochranné přípravky s dostatečným ochranným faktorem a je úplně jedno, jestli chytáte bronz v exotické zemi u moře anebo u českého rybníku. V tomto případě platí, že u moře použijeme vysoký faktor, v tuzemsku stačí nižší.

Nedejte také na tvrzení výrobců, kteří prohlašují, že jejich výrobek nesmyvatelný a vydrží vám na kůži po celou dobu slunění. Není to pravda, přípravek se vymývá a otírá, proto nános pravidelně v hojné míře opakujte.

Solárko – záchrana či nebezpečí?
Kromě přírodního slunce máme k dispozici solária. V jejich případě jsou odborníci opatrní. Jedni tvrdí, že v rozumné míře neškodí, jiní ho bez milosti zatracují a nedoporučují.

Já si myslím, že i v tomto případě platí - všeho s mírou. Když už chcete navštěvovat solárka, tak jen jednou týdně a nepřehánět to s dobou opalování. A samozřejmostí je použít kromě oblíbených urychlovačů zhnědnutí i přípravky, které vás ochrání.

Samoopalovací krémy – jako dalmatin
V poslední době je stále více a více oblíbenější metoda hnědnutí pomocí samoopalovacích přípravků. Ty obsahují látky, které vrchní vrstvu kůže vlastně jen obarví. Takovéto zhnědnutí vydrží tři až deset dnů.

Důležité je v tomto případě velmi pozorně a opatrně aplikovat přípravek. Může se totiž zdát, že se druhý den probudíte oranžová jako mrkev a navíc flekatá jako dalmatin...

Odborníci radí kůži před nanesením samoopalováku zbavit odumřelých vrstev pomocí jemného peelingu a samozřejmě také chloupků. Nejjistější je začít pomalu od krémů, které obsahují jen stopu samoopalováku a postupně přidávat na intenzitě.

Každopádně tak nebo tak, záleží jen na vašich pocitech ze sebe samých a hlavně na sebevědomí. Třeba již brzy nastoupí další módní vlna, kdy si pomocí chemikálií budeme kůži bělit... Kdo ví?

Opalujete se, i když je to prý zdraví nebezpečné?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 123