Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kabelka / foto: shutterstock

Kabelka, která vám nabije mobil

Po celém dni stráveném v kanceláři nebo někde na cestách obvykle průměrná baterka v mobilním telefonu hlásí zoufalství a poroučí se ke spánku.

Nabít se dá leccos
To se nyní může změnit. Světu byla totiž představena kabelka, ve které je pro mobil speciální úložiště, kde se může nabíjet. Stejně jako řada dalších elektronických přístrojů.

Nemusíte přitom ani šlapáním nabíjet dynamo či tak něco. Kabelka využívá malých solárních článků, které absorbují sluneční paprsky a přetavují je přímo na elektřinu.

Prostě připojte mobil, iPhone nebo fotoaparát a začněte se modlit, aby vyšlo slunko.

Kabelka je dílem studenta mechanického inženýrství Joe Hyneka a je velmi kladně hodnocena ekologickými i módními magazíny po celém světě.

magazin.cz

Za dvě hodiny nabito
„Začne to fungovat hned, jak vylezete ven. Lidé jsou nadšení, jelikož to představuje ekologická témata ve spojení s nabíjením přístrojů, jako je třeba iPhone,“ říká devětadvacetiletý Hynek.

Černá pravoúhlá kabelka potřebuje zhruba dvě hodiny na slunečním světle, aby dokázala nabít baterii mobilu. To je velmi slušné. Využívá k tomu laminované solární články pokryté speciálním filmem, které zvládají převod slunečních paprsků na elektřinu.

Nic drahého
Energie je potom vedena do baterií s vyústěním v podobě USB portu. Kabelka je kompatibilní s většinou malých elektrických přístrojů, jako jsou mobily, MP3 přehrávače, BlackBarry, foťáky či organizéry.

Kabelka vypadá na pohled velmi pěkně. Rozhodně z ní netrčí dráty, a přestože se může nabíjet třeba na okně, nebudí negativní pozornost.

Použité materiály jsou sice drahé, ovšem cena se drží ve velmi slušných mezích. Za solární a nabíjecí kabelku tak zaplatíte 150 liber, zhruba 4500 Kč.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 185