Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jsou pleťová mléka nebezpečná?

...a teď babo raď. Jedni říkají, že ano, jiní, že je to nesmysl.

Některé populární prostředky na zvláčnění pleti mohou zvyšovat riziko rakoviny kůže. Skotští
dermatologové totiž zjistili, že myši vystavené ultrafialovému záření a natřené tělovým mlékem měly větší pravděpodobnost, že se u nich objeví rakovinné nádory na kůži, než myši, které na sobě krém neměly.

Profesor Jonathan Rees, vedoucí katedry dermatologie na University of Edinburgh řekl, že by byla hloupost přestat užívat zvláčňující krémy na základě jedné studie. Poukázal na to, že myši mají velmi tenkou kůži a jsou geneticky přizpůsobené spíše životu ve tmě.

"Je například dobře známo, že mnoho látek, které působí rakovinu kůže u myší, u lidí tento efekt nemá. Naopak - některé z těchto látek se užívají při léčbě této formy rakoviny."

Jak uvádí list The Metro, američtí vědci testovali, zda zvláčňující krémy Dermovan, Eucerin a Venicream mají u myší rakovinotvorné účinky. Ke svému překvapení zjistili, že u myší vyšlechtěných tak, aby neměly žádné chlupy, došlo k nárůstu v počtu rakovinných nádorů o 69 procent.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 124