Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Natalia Vodianovová / foto: Shutterstock

Rusové přicházejí a natřou nám to

Sedm z 25 nejbohatších lidí světa. Asi 87 miliardářů. Největší koncentrace miliardářů v hlavním městě. Ano, je to jasné - Rusové nám to natřou…

Je to nová aristokracie, mění se a nabírá nový směr, je to naše generace, nakupuje nemovitosti za neuvěřitelné peníze, kupuje si hrady, fotbalové kluby a umění z celého světa. Teď se zaměřila ještě na něco dalšího: svět módy.

 

Zdaleka už to nejsou jen náznaky. Investují ve světě módy peníze, kterých mají dostatek, na přehlídkových molech najdete Rusek rovnou celé zástupy. Jmenujme třeba Natalii Vodianovovou, Sašu Pivovarovou, Vladu Rosljakovovou nebo Mášu Novoselovovou.

magazin.cz

magazin.cz

 

Donedávna byl termín “ruský styl” spojen pupeční šňůrou s kožešinami, pompézností, džínovinou a diamanty, ruští módní návrháři na světové scéně téměř nebyli vidět. Ale teď už je to všechno jinak, ruské jméno získává věhlas na významných molech v New Yorku, Londýně, Los Angeles a Paříži.


Miláček celebrit, Daša Žukovová

Mezi slavné ruské módní návrháře patří Igor Chapurin z ruské odnože Dioru, přítelkyně boháče a majitele londýnské fotbalové Chelsea Romana Abramoviče Daša Žukovová, Kisa, Alena Achmadilinová, Terechov a Denis Simačev. Ti všichni mění tvář ruské módy. Jsou kreativní, dobře se nosí a hlavně - prodávají. Už dávno překročili hranice své země.  

 

Ruská designérská značka Kova&T vzala loni útokem Londýn a byla to další dobytá meta. Už dnes má Kova&T po světě skoro 100 svých obchodů, prodávají nejen v Rusku, ale i celé Americe a nyní razantně pronikají i do Evropy. Daša Žukovová, která má v Kova&T hlavní slovo, se stala miláčkem celebrit a v Moskvě při otevírání galerie jí asistovala i taková hvězda současné hudby jako Amy Winehouse.

 

“Kova& T nám dělají nejlepší prodeje,” říká Amanda Crossley, nákupčí londýnského butiku Coco Ribbon. “Hlavně kašmír, skvěle tvarovaná trička a legíny. Na ně máme vedený seznam lidí, kteří si je zamlouvají dopředu.”

 

“Vždycky jsem si myslela, že ruský styl je křiklavý, jednoduchý, čitelný a lehce vulgární, ale všechno je teď jinak a ruské modely jsou mnohem víc cool. Barvy jsou také tlumenější,” dodává.

 

Zapomeňte na stereotypy

„Ruskou módu ještě mnozí vidí stereotypně jako tu načančanou módu pro boháče, ale ruští návrháři už jsou někde jinde. Jsou velice moderní, ruský základ tam sice je, ale už ho interpretujeme úplně jinak,” říká Maja Tarchan-Mouravi, polovina designérského páru Kisa.

 

Podobně k módě přistupuje i Igor Chapurin. Prosadil se v Paříži během loňské sezóny díky své šik kožešinové kolekci. A své našlápnutí z francouzské metropole udržel. V Rusku už otevřel tři velké obchody, v Moskvě má v jednom z nich i bar a kavárnu. Ve východní Evropě má další obchody, nechybí ani v další módní Mekce Milánu, ale ani v Hong- Kongu.

 

“Jsme hodně propojení s Británií, předvádíme i v Paříži a náš tým je opravdu hodně mezinárodní. Naše kolekce však mají ruské kořeny. Veřejnost ze západu ode mně čeká něco víc ruského, ale když se na takové opravdu ruské věci pořádně podíváte, ty mé už vypadají jinak. To, co dělá moje modely ruskými, to jsou některé nenápadné střihy, které jsem si vypůjčil ze starých ruských krejčovských technik. Jinak je můj design hodně moderní, mohou to nosit lidé z celého světa,” vysvětluje Igor.

 

S bohatým tatíčkem za zády

Šestnáctiletá Kira Plastininová bere útokem Ameriku. Podporuje ji její bohatý otec Sergej, který obchoduje s mléčnými výrobky a ovocem. Kromě potravin se ale nyní rodinka pustila do oblasti módy.

 

V Los Angeles už má tři obchody, dalších 12 mají Plastininovi tam i v okolí v plánu otevřít už tento rok. V Rusku jich už mají rovnou čtyřicítku. Na západním pobřeží Spojených států je opravdu „žerou“, protože se nežinýrují pouštět peníze ve velkém.

 

Nedávno třeba zaplatil bohatý papá Plastinin profesionální celebritě Paris Hilton 2 milióny dolarů, aby předváděla novinky jeho dcery na módní přehlídce.

 

V květnu Kira řekla pro magazín New York: ”Když jsem byla malá, nikdy jsem nechtěla být princeznou jako ostatní holky, vždycky jsem chtěla být módní návrhářkou. Táta mi jednou řekl, abych mu ukázala nějaké své náčrty věcí, které bych chtěla dělat, pak to ukázal odborníkům a líbilo se to. Nejdřív jsem tomu nevěřila, ale nakonec jsem pochopila, že mám ty nejlepší rodiče, jaké by si holka mohla přát.” Aby ne…

 
Raději něco ruského

V Rusku je prostě řada boháčů, kteří touží přinášet světu luxusní, značkové věci a být trendy. Udávat styl, držet prst na tepu doby, jak by napsalo před desítkami let Rudé právo. A daří se jim to.

 

Frčí sice i velké firmy jako Chanel, Louis Vuitton nebo Gucci, ty jsou i v Rusku samozřejmě stále in, ale chutě a názory na módu se zaostřují nejen na klasiku, ale i na malé nezávislé butiky s domácí módou. Rusové jsou navíc na své výrobky velice, až nacionalisticky, pyšní, pokud si tedy mohou koupit něco, co ušili Rusové, udělají to.

 

Prvním krokem bylo dát o sobě vědět světu. Ukázat své módní symboly luxusu, teď už je Rusko v dalším levelu. Je mnohem dál než třeba Čína. Získalo si postavení ve světě a protože jde o silné hráče, bude si ho chtít už jen trvale vylepšovat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 294