Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Palce dolů! / foto: shutterstock

Ultraštíhlé modelky. Opět na scénu?

Extrémně hubené modelky se na podzim nejspíš opět vrátí na módní scénu. Alespoň částečně. Proč se stále točíme v kruhu, když svět brojí proti anorexii?

magazin.cz
Kola módního byznysu se na podzim opět roztáčejí naplno. Startují módní přehlídky v New Yorku, nové kolekce se představí i v evropských módních metropolích. A pozornost pozorovatelů módního průmyslu se znovu stáčí k modelkám a jejich váze.

 

Po smršti z letošního jara, kdy se lidé z módního světa shodli na potřebě bojovat proti anorexii či extrémní vyhublosti - zaváděli pro modelky hranice body mass indexu (BMI), pod níž nesmí klesnout, dohodli se na tom, že nebudou uveřejňovat propagační fotografie s vyhublými modelkami apod. – se zdá, že se řada věcí vrací do starých kolejí.

 
Soutěž v hubnutí

Hubené modelky jsou zase v kurzu a znovu se objevují na plakátech. Televizní stanice MTV má dokonce za to, že jen pokud dívky zhubnou, mohou uspět v modelingu. A založila na tom svůj nový pořad. O co jde? Populární televize uvedla kontroverzní show, v níž musejí dívky shodit až 40 kilogramů, aby měly šanci stát se modelkami. Soutěží jednoduše, která shodí víc.

 

Show podporuje reklamní kampaň, která tvrdí, že ženy mohou mít nejrůznější míry, váhy a proporce, ale modelky nikoliv. „Pouze hubené dívky, bez tuku a s nejmenší velikostí šatů, takové jsou modelky. Buclaté, dobře krmené boubelky to nejsou,“ tvrdí kampaň.

 

Televize si za pořadem stojí a říká: „Dívky, které chtějí shodit pár kil, podstoupí náročné soustředění, tříměsíční tvrdý výcvik. Mohou se pak stát sebevědomými, vysoce atraktivními modelkami.“

 
Vracející se stereotyp

magazin.cz
„Je to tu pořád. Nejspíše se tohoto stereotypu jen tak lehce nezbavíme, pokud vůbec. Je to vžitá představa, že jen štíhlost je možné vnímat jako předpoklad úspěchu. Příliš výjimek z tohoto trendu stále nevidím,“ řekla Magazínu specialistka na výživu Jana Černá.

 

„Každý podobný krok, jako činí MTV, vnímám jako špatnou zprávu. Rychlé shazování kil je hodně za hranicí jakékoliv etiky,“ doplnila.

 

A další špatná zpráva? Třeba skutečnost, že poměrně významní hráči v módní branži z Británie nakonec upustili od plánu zavést zdravotní certifikáty pro modelky, vystavené na základě jejich BMI. A to byli přitom Britové v boji proti anorektickým modelkám jedni z nejhlasitějších.


Zatím tak nenásledují příklad třeba Španělů či Francouzů.

 

Co takhle větší modely?

Cesta by přitom mohla být tak jednoduchá. Založená na dohodě s módními návrháři, kteří by prostě museli připravovat své modely ve větších velikostech.

 

Pak by se na molech neobjevovaly vyzáblé modelky s vystouplými kostmi, zároveň by se vysoká móda přiblížila standardním a realistickým postavám současných žen. S tímto nápadem však zatím nikdo, zdá se, nepřišel.

 

Místo toho se s kontroverzním tématem stále hraje spíše jako se spotřebním zbožím. Své o tom ví šestatřicetiletá Ivana, která před časem anorexií trpěla.

 

„Když jsem byla nedávno s přítelem v Anglii, nevěřila jsem svým očím. V obchodě prodávali tričko s nápisem ´Miluju své kosti´, které jednoznačně podporovalo anorexii. A je to tam jeden z hlavních taháků. Lidé si ho kupují proto, že tomu buď věří, nebo z legrace. Ale takový přístup mi vadí,“ uvedla Ivana.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 681