Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Noemie Lenoir / foto: Shutterstock

Budoucí černá perla modelingu

Černošky na přehlídkových molech dávno nezastupuje jen Naomi Campbell. Slavné i prostořeké Naomi stále rostou následovnice. Jenže na špičku se zatím nederou v příliš velkém počtu.

Tou nejzářivější černou perlou budoucnosti modelingu je zřejmě osmnáctiletá supermodelka Jourdan Dunn. „Když přišla na molo Naomi společně s Jourdan, vypadalo to doslova jako střídání stráží,“ popsal módní redaktor Edward Enninful pro deník Observer svůj dojem ze závěru nedávného Týdne módy v Londýně.

magazin.cz

 
Nová éra

Najednou bylo podle něj zřejmé, že se doba mění. Zatímco Naomi vtrhla na světovou scénu v osmdesátých letech a na dlouhá léta si ji jako jediná výrazná černoška podmanila, Jourdan už reprezentuje novou éru módy.

 

„Je úplně jiná, její kariéra bude podle mého zcela odlišná, ale je jednoduše stejně úžasná jako Naomi. Její nástup do módní branže je úžasně rychlý, téměř neuvěřitelný,“ soudí Enninful.

 

To je pravda, v uplynulém půl roce plnila Jourdan Dunn obálky módních časopisů, objevila se na nespočtu módních přehlídek, prakticky dennodenně byla v médiích. Něco podobného módní průmysl nezažil od vzestupu Kate Moss. „Nepamatuji takový start. A to jsem v branži už hodně dlouho,“ podotkl Enninful.

magazin.cz


Úžasný rok

Jourdan prožila ohromný rok. Dívenka, kterou objevili v západním Londýně, stihla obálku červencového vydání italské verze Vogue, byla na obálkách několika dalších prestižních magazínů, je tváří módního giganta Topshop… A tím jen začíná.

 

Není divu, že v seznamu budoucích hvězd světa módy podle časopisu Grazia rychle šplhá na nejvyšší příčky. Tuhle listinu přitom netvoří jen tak někdo, podílejí se na ní třeba Vivienne Westwood, Katie Grand, stylistka Louise Vuittona, či známý módní fotograf Nick Knight.

 

To, co před lety zahájila Naomi, by se mohlo povést dotáhnout právě Jourdan. Pomoci přivést na mola více černé krásy. Přesto podle jejích slov se něco takového povede až v delším časovém horizontu. „Nyní jsem často jediná černá modelka na přehlídce,“ řekla před pár dny Jourdan.

 
Kdo dál?

Jak ale dokázal magazín Vogue ve své italské mutaci, černých krásek může být na molech mnohem více. A mělo by jich být více. Afrických i afroamerických krasavic je dost a dost. Italský Vogue své červencové vydání zasvětil právě sexy černoškám.

magazin.cz


Byla mezi nimi třeba Alek Wek, Chanel Iman, Kiara Kabukuru, Liya Kebede, Karen Alexander, Noemie Lenoir a další. Věkem nejblíže k Jourdan Dunn je další nastupující černá hvězda Sessilee Lopez.


magazin.cz


Devatenáctiletá Američanka vyrůstala ve Philadelphii, nyní žije na newyorském Manhattanu. Pracovala už s celou řadou světových fotografů, byla na obálkách všech mutací Vogue, magazínů Pop, Allure, Elle či Harper´s Bazar.

magazin.cz

 

A koho ještě ukázal italský Vogue světu? Třeba Alek Wek. To je súdánská supermodelka, která se ve světě módy pohybuje už třináct let, v roce 1997 se stala Modelkou roku. Přestože nikdy nezískala takový věhlas jako třeba Naomi Campbell, její cesta z chudoby do nablýskané módní branže je velmi zajímavá.

magazin.cz

magazin.cz

 

Jako dítě žila v otřesných podmínkách a před občanskou válkou musela utéci do Británie. I kvůli tomu se stále věnuje situaci ve své rodné zemi, pomáhá uprchlíkům a snaží zvýšit povědomí o Súdánu v západním světě. O svém životě sepsala knihu „Alek“.

magazin.cz

 

Liya Kebede je zase vyslankyní Etiopie v módním průmyslu. Přestože vám její jméno možná nic neříká, dokázala se prosadit poměrně dobře. Jednu dobu třeba patřila mezi nejlépe placené modelky světa.

 
magazin.cz

Noemie Lenoir pochází z Francie, vedle přehlídkových mol a obálek časopisů se objevila i v několika filmech. Kariéru odstartovala už v šestnácti, pracovala pro proslulé značky jako L´Oréal či Victoria´s Secret.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 395