Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jak se dobrovolně mučíme. Botami...

Popelka měla drobnou nožku a nakonec si vzala prince a stala se královnou, možná i proto dnes mnohé ženy touží po stejně drobounké nožce, jenže když jim příroda takovou nohu nenadělí, co dělat? Nechat si nohu oříznout chirurgicky.

I odborníci na módu potvrzují, že žena s malou nohou vypadá víc sexy. Taky ty nejhezčí botky často na své nožky obují jen ty dámy, jejichž nožky jsou úzké, drobné a krátké. Aby jim taková bota byla, nechají si klidně chirurgicky zkrátit prsty nebo odstranit tuk z chodidel. Nejnechutnější je však osekání kosti chodidla, aby noha byla užší.

Za všechno ale nemůže jen Popelka a její útlá nožka, protože krásné nohy zdaleka nepreferují jen princové z pohádek.

magazin.cz

Prokletý Sex ve městě
Tuhle nepřirozenou módu světu přinesli hlavně módní návrháři. Jednoho z nich známe ze seriálu Sex ve městě - Manolo Blahnik. Jeho šíleně drahé, úzké botičky na vysokých podpatcích milovala hlavní seriálová postava Carrie Bradshaw.

Podobný diktát módy ale zavinil i Jimmi Choo a Christian Lubutan. Nejen, že jejich boty stojí i tisíce dolarů, ale hlavně skoro nikomu opravdu nepadnou, ženy s větší nohou v nich dobrovolně trpí, protože pro jejich končetiny tyhle boty nejsou. Jenže stejně jako v Popelce i ony do nich klidně nohu narvou, i když by si ji tím měli pořádně pohmoždit. Kdo má menší nohu, byl by možná také schopen strčit ji do vosího hnízda, aby mu ji vosí žihadla zvětšila, zkrátka, ženy jsou ochotné pro módu obětovat zdraví i několik platů.

U nás se naštěstí tahle novodobá mučidla ještě neprodávají, vyluxovala by vám peněženku raz- dva, ale hlavně mívají tak vysoké podpatky jako žádné jiné botky na trhu. Ty naše dosahují maxim kolem 12 cm, Blahnik a spol jsou mnohdy i o několik centimetrů vyšší.

V Čině si v 19.století ženy své dolní končetiny takzvaně podvazovaly, byl to bolestivý proces, který stál život i 10 % čínských žen, jejich nohy byly pak totiž tak deformované, že zapříčinily mnohé zdravotní problémy vedoucí až k smrti.

magazin.cz


Podvazování nohou

"Ženy měly podvázaná chodila a belhaly se bezmocně na svých pahýlech, jako kdyby měly amputovanou přední část chodidel," napsal John Fairbank ve svých Dějinách Číny.

Tehdejší ženský ideál krásy měl malou nožku, takže už pětiletým holčičkám se chodidla ovazovala pruhy látky, které jim prsty u nohou přitahovaly k lýtku. Nárt se zlámal, váha se přenesla na paty. Ženy byly jako chromé, skoro nemohly chodit. Takhle to holčičky musely vydržet asi 10 let. Některým z nich začaly nohy hnisat, chytly gangrénu a musely být amputovány nebo stály dívku i život.

Tenhle strašidelný zvyk pocházel někdy z 10. století. Šlechta se chlubila útlou, krátkou nožkou, a tak se chudí lidé snažili své nožky takhle brutálně zmenšovat, aby se aristokracii alespoň ve velikosti nohou přiblížili, a zároveň měla dívka s menší nožkou větší šanci se dobře provdat.

Když někomu třebas i dvě dcery na podvazování nohou zemřely, ale ta třetí s útlou nožkou se dobře provdala, rodiče byli nejspíš spokojeni. Až na přelomu 19. a 20.století tenhle šílený zvyk vymizel.

magazin.cz


Dnes nejsou o moc moudřejší

Jenže i dnes se ženy dobrovolně mučí, je dokázáno, že ženy si už v obchodě rovnou vybírají menší boty než jaké by potřebovaly, právě z toho prostého důvodu, aby jejich nohy vypadaly menší. Také když vidí pěknou botu, koupí si ji, i když jim je trochu malá.

Svým dětem zas často dáváme už obnošené boty, které jsme po někom zdědili, i když jim cizí boty mohou způsobit vážné zdravotní komplikace. Dětská noha ve vývinu je totiž hodně zranitelná, a tak bota po bratranci, který má propadlou klenbu a šmajdá, mu tyhle vady může taky přivodit. Bota se totiž přizpůsobí svému majiteli a pro nikoho dalšího už tedy není vhodná. Se špatnou botou nejvíc trpí záda. Může se ale zkřivit i celá noha.

Některé módní botky - jako třeba plátěné kecky nebo skateové boty, co se nezavazují, nohám vyloženě nesvědčí. Ale protože jsou in, lidé je stejně dál nosí a dobrovolně se mučí. Sice se na to neumírá jako na to strašné podvazování v Číně, ale kdo ví, kolik zdravotních problémů nám nevhodná obuv působí.

magazin.cz

I na každý sport potřebujeme speciální boty, ale ne každý si je pořídí. Třeba na basket se hodí vyšší, pevná a stabilní bota, která fixuje kotník. Pro běh v terénu byste měli mít jiné boty než pro běh na silnici. Mnoho lidí má různé defekty jako je třeba plochá noha, měl by nosit obuv, která mu pomůže tyhle problémy řešit.

V některých specializovaných obchodech vám nohu okouknou prodavači na tzv. plantoskopu, který umí rozpoznat nejen plochou nohu, ale i různě vytočené osy kotníků nebo jiné anatomické problémy. Podle toho si pak máte koupit vhodné botičky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 377