Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Victoria Beckham / foto: Reuters

Victoria Beckham: z nuly módní ikonou

Ještě před dvěma lety ji nikdo nebral vážně a lidé z módní branže se jí posmívali. Nyní titíž lidé stojí ve frontě na její modely. Jak se to stalo? Jak se Victoria Beckham proměnila z nuly v módní ikonu?

Je celkem jedno, co si o ní myslíte, jisté však je, že Victoria je úspěšný chameleón. Během několika let se proměnila z popové hvězdy ve vzornou fotbalovou ženušku, nyní pak v úspěšnou módní návrhářku.

 

„Její styl se razantně změnil v uplynulých třech letech,“ říká o Viktorii editorka módní bible časopisu Vogue Alexandra Shulman. „Začala o módě mnohem více přemýšlet, taková dříve nebyla. Zjistila určité módní zákonitosti, to, že nápadné oblečení nebývá vždy vkusné a módní,“ dodala.

 
Řeči utichly

Právě Shulman se stala jednou z fanynek „nové“ Victorie. Přitom ještě nedávno odmítali módní návrháři vůbec pozvat Victorii Beckham na své přehlídky. Ta stejná Victoria nyní prodává své modely stejně jako oni. A lidé se mohou přetrhnout, aby měli její kousek ve své skříni. Nedávno dokonce zaujala svou módní řadou více než slavná značka Givenchy.

 

„A řeči utichly, o žádných protestech není nic slyšet,“ poznamenává Anita Barr, šéfka dámského oddělení anglického obchodu Selfridges.

 

Victoria Beckham se pustila do módní branže už někdy v roce 2006, když přišla s vlastní řadou džín a slunečních brýlí, ale byl to propadák. Trvalo delší dobu, než se poučila z chyb, zato to udělala důkladně. Nyní má úspěch, k němuž jí dopomohla změna myšlení a stylu. Není ale pochyb, že jí velmi nahrává i zažité postavení světové celebrity.

 

A jaký je tedy ten nový vychvalovaný styl Beckham? Není příliš inovativní, využívá zažité věci, ale staví je do trochu jiného světla, dává oldschoolovým modelům opětovný punc výjimečnosti. Nechala se například inspirovat oblečením Andrey Hepburn ve filmu Snídaně u Tiffanyho a v tomto duchu vytvořila lehké šatičky pod kolena s úzkým pasem. A tak by se dalo pokračovat.

 
Blýskavé pozlátko

Ještě před dvěma lety by si nikdo nepomyslel, že by se mohla Victoria kdy dočkat uznání skeptických kritiků z branže, píše módní editorka Hadley Freeman z Guardianu. A teď je to skutečností.

 

Ačkoliv bulvár o ní píše už více než deset let prakticky každý den a obden ji podezírá z anorexie, módní svět jí nikdy nebral vůbec vážně. Aby ne, Victoria sázela na třpytivé modely, blýskavé pozlátko bez výraznější spodní linie. Sázela na svou štíhlost, oblékala si minisukně, titěrné věci, aby více vynikly její nohy. Naopak účes, kabelky, sluneční brýle či boty se postupem času zvětšovaly, takže ještě více vynikla její hubená postava. Vypadala tak trochu jako z osmdesátých let, posmíval se jí módní svět.

 

Její styl brzy okopírovaly další fotbalové manželky, ale to byla jediná „branže“, kde Victoria udávala módní tón. Mladé holky se jí chtěly podobat, protože také snily o tom, že si „uloví“ toho svého fotbalistu. Ale pak přišel zlom. Bylo to v okamžiku, kdy manžel David přestoupil z Realu Madrid za oceán.

 
Chvála Americe

Právě Amerika hrála v přerodu Victorie obrovskou roli. Do tamní pop kultury skvěle zapadla, navzdory tomu, že Spajsky nebyly v USA nikdy extra v kurzu a o fotbalu to platí dvojnásob. Amerika je fascinována celebritami, takže když se Beckhamovi prakticky po příletu do LA vyfotili s Tomem Cruisem a Katie Holme, okamžitě zaujali.

 

Victoria pak měla šťastnou ruku prakticky ve všem, na co sáhla. Alexandra Shulman říká, že udělala všechno správně, objevila se ve vysoce sledovaných televizních show, stala se porotkyní v módní reality show, kde předvedla poměrně velké znalosti z branže, dokázala si ze sebe udělat legraci ve sledované Ošklivce Betty a díky tomu všemu dosáhla svého cíle. Nejdříve ji akceptoval módní návrhář Marc Jacobs a později i další.

 

Přesto otázka, kdo vlastně navrhuje módní řady z dílny Victorie Beckham, zůstává nezodpovězenou. Pomáhá ji někdo, nebo je navrhuje sama? Jejím příznivcům to nijak zvlášť nevadí. „Nekupuji si její šaty, protože jsou od ní, ale protože jsou hezké,“ říká Shulman.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 243