Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Jak fakt správně čistit pleť!

K základům správné péče o pleť samozřejmě patří správné čištění a pravidelné odličování make-upu. Připravíte tím pokožku obličeje na všechny další pečující kroky.

Nejdůležitějším bodem je zvolit co nejjemnější čisticí prostředek. Pokud pokožku čistíte nešetrně a používáte přípravky např. s alkoholem, které pleť vysušují, zaděláváte si tím na kožní problémy, zčervenání a svědění.

Na druhou stranu zas nedostatečné vyčištění pleti může způsobit, že make-up v pórech zůstane, vy si ucpete mazové žlázy, pleť nedýchá, tím pádem vypadá nezdravě a vznikají navíc nepříjemné pupínky.

Stejně tak produkt, který na pleti zanechává mastný film, může póry slušně zacpat, naruší zásobování pokožky vodou a napáchá pěknou paseku.

Jak na to? Krok za krokem
1. Zvolte nějaký odličovač či „čistič“, který bude jemný k vaší pokožce (nejlépe neparfemovaný) a rozpustný ve vodě. Odstraňte jím make-up a pak obličej opláchněte vodou.

2. Pro umývání obličeje volte vlažnou vodu. Horká vás zbytečně spaří a budete vypadat jako „prasátko“, studená zas vede k červeným flekům na obličeji.

3. Nejprve čisticí prostředek naneste zhruba v množství dvou čajových lžiček do rukou a tam jej rozetřete.

4. Poté jej krouživými jemnými pohyby naneste na obličej, postupujte od prostředka k hranám obličeje.

5. Vmasírovávejte čisticí produkt do pokožky zhruba po dobu 30 sekund. Dávejte velký pozor, abyste se vyhnuli očnímu okolí a to především víčkům, která jsou extrémně citlivá.

6. Smývejte na několikrát tak, aby po něm nezůstala ani stopa.

7. Obličej osušte jemnými doteky bavlněného ručníku bez toho, abyste pleť silou třeli a masírovali.

8. Pokračujte běžnou péčí, kterou obvykle praktikujete. K tomu samozřejmě patří i speciální odličovače voděodolného make-upu, pokud je vám tento blízký.


Co jsou micelární odličovače?

Máte-li přecitlivělou pleť a „vodní“ odličování vám příliš nevyhovuje, vyzkoušejte micelární odličovače. Seženete je v lékárnách a k dostání jsou od značek Bioderma, Vichy nebo La Roche-Posay. Nejlepší je podle zákazníků ten posledně jmenovaný.

Micelární odličovače čistí podobně jako odličovací mléka, navíc však jako bonus pleť nezamastí, ale ani nevysuší a mají lehkou konzistenci. Princip micelárních odličovacích vod je laicky řečeno zhruba takovýto: voda vám v pokožce otevře micely, a tak vyčistí a nečistoty, které jsou hluboko uvnitř, po dočištění se micely zase zavřou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 199