Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Móda jako z malířského plátna

V módě může návrháře inspirovat kdeco. Třeba i obrazy Clauda Moneta.

Už jsme vám v Magazínu předvedli sbírku fotek z přehlídek, kde se modelky procházely v oblečení jako vystřiženém nebo spíš vypůjčeném z ptačí říše. Každý model byl velice podobný některému barevnému ptačímu druhu.

Blogeři z Trend de la Creme podobné inspirace sbírají a kromě ptačích podob odhalili i sbírku Monetových obrazů převtělených do oblečení.

magazin.cz

Trend de la Creme má cit pro detail a dokáže najít souvislosti i tam, kde by je jiní nehledali. Výsledky jeho pátrání jsou někdy zábavné, jindy romantické či překvapivé. Moneta na přehlídkových molech by hledal asi jen málokdo.

magazin.cz

Prohlédněte si výstavní síň a Monetovu galerii v praxi. Jak se vám líbí?

magazin.cz
magazin.cz

Drsný osud
Claude Oscar Monet se narodil 14. listopadu 1840 v Paříži. Paříž na něj umělecky působila už od puberty. Pracoval tu a potkával se s význačnými umělci té doby, třeba s Renoirem. I trpký osud možná podpořil jeho umělecké cítění, nejdřív musel kvůli dluhům opustit Paříž, pak se dvakrát oženil a dvakrát se stal vdovcem. Zemřel mu i jeho syn. Sám měl vážné zdravotní problémy, nádor a špatné oči, kvůli kterým musel i na operaci.

magazin.cz

V jeho obrazech byste ale trýznivý osud hledali těžko. Jásají barvami a snad i proto inspirovaly módní návrháře, kteří do jeho barev a obrazů oblékli své modelky. Monet byl pravým otcem impresionismu, vycházel z děl svého předchůdce s podobným jménem – Maneta. Třeba Manetovu slavnou Snídani v trávě namaloval i Monet.

Jeho obrazy jsou naplněné světlem
Impresionismus se snažil vyjádřit impresi - smyslové zážitky, dojem, náladu. Jméno celému malířskému hnutí ale dal jistý kritik, který poukázal na to, že „tihle“ malíři malují jen pocity a dojmy. Místo, aby je tím pohaněl, dal název tomu, co malovali.

magazin.cz

Monet maloval především krajinky, ale i lidi. Jeho slavné obrazy jsou například Lekníny, Snídaně v trávě nebo cykly obrazů Dáma se slunečníkem, Kupky sena či Obrazy z Londýna.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 142