Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Leeda

Jak se v Česku uživí módní návrhářky

Značka Leeda, to je Lucie Kutálková a Lucie Trnková. Pro Leedu navrhují vlastní kolekce, organizují módní přehlídky, oblékají reklamy a videoklipy, venují se i divadlu. Nedávno spolupracovaly i s architektem Kaplickým.

Bartolomějská ulice v Praze byla ještě do roku 1989 nechvalně známa především díky rozsáhlým policejním prostorám, ve kterých byli vyslýcháni odpůrci režimu. Policajti, doufejme že již jiní, jsou zde stále.

Kromě jiného sem přibyl ještě bar Al Capone, který z venku vypadá, jako by se v něm scházela pražská galérka, ale také obchod dvou mladých módních návrhářek skrývajících se pod názvem Leeda. Právě s těmito dámami jsme udělali rozhovor nejen o tom, jak se v Česku žije módním návrhářkám.

magazin.cz

Značka Leeda, to je Lucie Kutálková a Lucie Trnková. Pro Leedu navrhují vlastní kolekce, organizují módní přehlídky, oblékají do reklam a videoklipů, vytvářejí kolekce na zakázku, ale věnují se i divadlu. Nedávno „oblékaly“ nastudování Havlova “Odcházení” a v posledních měsících spolupracovaly také s nedávno zesnulým architektem Janem Kaplickým. To už je dost důvodů k tomu, abych jim položil několik otázek.

Jak jste vlastně dospěly k tomu, že jsou z vás módní návrhářky? Oblékaly jste si už třeba v dětství panenky dle vlastních návrhů?
LK: Přesně tak. Já jsem si oblékala panenky, na základní škole jsem třeba vyhrála soutěž o nejlépe obléklou Barbienu. Měla na sobě bolero s nápisem Lambada. Ale jelikož to nebyla pravá Barbie (taková ta s ohebnými klouby), ale nějaká kopie, tak měla ošklivé vlasy. Já sem jí ty vlasy ostříhala a udělala jsem jí nové z chemlonu, které jí skvěle seděly k tomu boleru.
LT: My jsme zase s kamarádkou dělaly divadlo, které jsme si samy obsazovaly a oblékaly. Nutily jsme spolužáky chodit v námi navržených kostýmech.

Jaké máte školy?
LK: Studovala jsem střední umělecko-průmyslovou školu, malbu. Pak jsem si udělala oděvní nástavbu. No a poté jsem šla na výšku, na UMPRUM, odkud mne a stejně tak Lucku, tu o rok dřív, vyhodili.

magazin.cz

Spolupracovaly jste s Janem Kaplickým. Jaký byl, jak se s ním pracovalo?
LK: Byl velice vtipný a veselý. Možná, že lidé mají z jeho mediálního obrazu pocit, že byl nerudný a smutný. On totiž, když se v poslední době objevil v televizi, tak byl vždy dotazován na knihovnu. A kdo by v jeho situaci nebyl nerudný a smutný. Ale ve chvíli, kdy pracoval na něčem, co ho bavilo, tak byl uvolněný a veselý. Po chvíli konverzace s ním se úplně mazaly věkové rozdíly. Samozřejmě byl velice galantní.
LT: Občas jsme se až červenaly. (smích)

Jak moc se zajímal o navrhování oblečení?
LK: Kaplického vždycky tahle práce zajímala. Navrhl pro nás třeba bikiny, které se prodávaly i v Londýně. Do naší minulé kolekce, kterou jsme s ním realizovaly, navrhoval již regulérní šaty. Také jsme na jedné přehlídce používaly jím navrhovaný šperk na krk, do kterého se zasazuje květina.
LT: Právě v březnu jedeme na Fashion week do Tokia. Část kolekce bude best of všech našich předchozích věcí, část bude obsahovat ty, které pro Leedu navrhl Jan Kaplický. Návrhy jsme dostaly někdy před vánoci. Ty budou mít premiéru v Tokiu.

magazin.cz

Máte tady koutek věnovaný vzpomínce na architekta Kaplického. Angažujete se nějak v nadaci na podporu výstavby jeho knihovny?
LK: My se angažujeme tak, jak nejlépe umíme, to znamená, že doděláme věci, které jsme s ním začaly. Jako nadstavbu jsme za Leedu udělaly trička, která se u nás prodávají, a výtěžek jde na tu nadaci. To jsou ta trička, na nichž je OKJK. Ale aktivně se na chodu nadace nepodílíme.

Myslíte, že je reálné, že knihovna bude stát?
LK: Já nevím. To trochu předbíháme. Teď je potřeba upozornit na to, co se stalo po jeho vitězství, na to, že to není správné.

Samotný návrh knihovny není ještě v takovém stadiu aby se dal realizovat?

LT: My jsme mluvily s lidmi z Future Systems a ti říkali, že to realizovatelné je. (Pár dní po tomto rozhovoru, byli Kaplického lidé s Future systems propuštěni. Obě Lucky však po dodatečném dotazu potvrdily, ze to by přesto realizaci zabránit nemělo - pozn. autora).

magazin.cz

Dotkla se nějak vás a vašeho podnikání ta všude skloňovaná finanční krize?
LT: Prodejů v našem obchodě snad ani tolik ne. Spíš když vytváříme korporátní zakázky, což znamená, že navrhujeme kolekce pro firmy nebo státní správu, tak občas bojujeme o každou korunu. Má to ale i své výhody, třeba švadleny si teď víc váží práce a jsou levnější.

Je pravda, že díky záplavě levného oblečení z Asie ubývá kvalitních švadlen?

LK: Určitě to problém je, ale my máme náš okruh vyzkoušených švadlen, které využíváme stále víc, a ty se o práci bát nemusí. Držíme je v utajení, rozmazlujeme je a dáváme jim dárky.

Přiznaly jste, že pouze obchod a značka Leeda vás neuživí, a tak děláte i reklamy. Baví vás to?
LK: Mně to baví. Ale kdyby měla být třeba reklama na Kosteleké uzeniny, tak tu dělat nebudu. Jsou prostě reklamy, které bych odmítla.”

Udělaly byste třeba kolekci na zakázku pro nějakou politickou stranu?
LK: To asi ne, stejně by taková nabídka nikdy nepřišla, proč by to dělali. Teď ale děláme státní zakázku pro Euroskop. Vyhráli jsme veřejnou soutěž a navrhujeme a zajišťujeme výrobu brašen na notebooky a tiskoviny pro novináře.

magazin.cz

Móda vás živí. Co tedy tento rok pofrčí, jak bude v módě vypadat jaro - léto 2009? A řídíte se módními trendy?
LT: My už děláme kolekci podzim - zima, takže jsme dál. (smích)
LK: Trendy sledujeme, neřídíme se jimi a někdy to vyjde a my se barevně trefíme. Ale samozřejmě to sledujeme, když se třeba budou nosit bokové kalhoty, tak se nebudou nosit pasové a naopak.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 89