Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Barevná typologie: jaký jste typ?

Říkáte si možná, proč mi ta růžová nesluší a proč mám v hnědé takovou podivnou barvu v obličeji?

Řešení je jednoduché, prostě na tyto barvičky nejste ten správný typ a naopak vám sluší úplně jiná barevná škála. A co to vlastně je barevná typologie? Jedná se o zhodnocení přirozeného odstínu pleti, barvy očí a vlasů, jež určí, které odstíny barev se hodí právě pro vás.

Pro zjednodušení se jednotlivé typy dělí do čtyř skupiny, které jsou nazvané jako roční období.

Letní typ

magazin.cz

Tento typ má pleť většinou velmi světlou, někdy se zřetelnými jemnými cévami, na slunci se ale vcelku velmi dobře opálí. Oči jsou většinou s příměsí šedé barvy a nebo také velmi tmavé. Vlasy letního typu bývají nejčastěji světlé.

Barvy vhodné pro letní typ
Letní typ je jemný a něžný, a proto se k němu hodí právě takové barvy. Vybírejte tedy pudrové, pastelové a studené odstíny. Nejslušivější bývá povětšinou modrá, světle šedá, antracitová, světlá růžová, malinová a kakaově hnědá.

Líčení
Dámy, které jsou světlý letní typ, by měly sáhnout po světlém make-upu v narůžovělých tónech. Na oči se hodí zelené či modré stíny s perletí, krásně vypadají i šedé a lila odstíny. Řasenka by měla být černá či šedá. Na rtech vypadá nejlépe transparentní lesk.

Nikdy
Barvy, na které nesmí letní typy ani pomyslet, jsou: černá, černobílá, rezavá, oranžová, všechny teplé, žluté a zářivé odstíny, žlutozelená. Nehezky vypadají také šperky ze žlutých kovů.

Jarní typ

magazin.cz

Pleť tohoto typu je bledá až průsvitná, někdy se objevují zlatohnědé pihy. Jarní typy se opalují dohněda. Vlasy bývají plavé nebo s červeným zabarvením a zlatavým podtónem.

Barvy vhodné pro jarní typ
Zapomeňte na temné barvy, vám sluší teplé, jasné a zářivé tóny, důležitý je žlutý podtón. Slušet vám budou krémové barvy, medové tóny, světle hnědé odstíny, žlutá barva, oranžová, ale spíše světlejší, broskvová, lososová, meruňková, tyrkysová, tmavě fialková. Nesluší vám studené barvy, světle modrá, šedá, tmavě zelená a zářivě bílá.

Líčení
Nezkoušejte „nabrat barvu“ tmavým líčením. Pracujte s tím, co máte, a vyzdvihněte svou jemnou světlou pleť. Make-up by měl mít žlutý nádech, rtěnka i zdravíčka vám budou slušet v teplých odstínech. Černé linky kolem očí z vás udělají tak maximálně vykulenou ošklivku. Vyhrajte si s barvami stínů v pastelových a teplých barvách a nebojte se sáhnout ani po barevných řasenkách, vám budou slušet.

Podzimní typ

magazin.cz

Pleť je v tomto případě béžovozlatá nebo broskvová. Pihy i vlasy mívají načervenalý nádech. Platí tu pravidlo, že pokožka žen podzimního typu se špatně opaluje. Oči bývají většinou zelené, bleděmodré až tyrkysové.

Barvy podzimního typu
Ideálními barvami pro podzimní typy jsou teplé od hnědé, přes béžovozlatou až po rezavou. Zemité odstíny způsobí, že vaše pleť bude přímo zářit. Nezkoušejte hnědou s nádechem šedé, tmavě růžovou. Zkuste ale zelenou, která z vás udělá magnet pro pohledy okolí a nebojte se ani jasně oranžové.

Líčení
Vyzkoušejte vše s nádechem zlata a také pískové tóny. Tvářenku si pořiďte v barvě terakoty či v lososové barvě. Stíny by měly být co nejvíce do zlaté, medové, ale také v tyrkysové a khaki. Rtěnka může být klidně červená a pro umírněnější parádnice lososová či meruňková.

Zimní typ

magazin.cz

Tón pleti je bílý s růžovým nádechem. Vlasy jsou modročerné, tmavé hnědé, bílé plavé.
Tento typ může těžit s kontrastů, které mu jako jedinému velmi sluší. Černobílá varianta je tím nejlepším právě pro vás a to nejen v oblékání, ale i v líčení. Zkuste bílou zkombinovat se stříbrnou a nebojte se ani démonické černé.

Barvy zimního typu

Sáhněte po jasných a chladivých barvách. Teplé tóny vám způsobí nažloutlý nádech pleti. Zářivě červená vypadá dobře jako základ a může se kombinovat se sytou zelenou, šedou, fialovou, azurovou, ledově žlutou. Dalšími vhodnými barvami jsou všechny tmavě růžové, jasné zelené, sytě modré. Všechny barvy kombinujte vesele s černou, která vám sekne v každém ohledu.

Líčení

Stejně jako u všech předešlých typů, existuje i v tomto případě několik podtypů. Dva základní se dají nejjednodušeji popsat jako tmavý italský typ s hlubokýma černýma očima či jako dramatický francouzský typ s rudými rty a upírsky bledou pletí.

Zimní typy by měly vždy přemýšlet, jestli chtějí více zvýraznit oči, nebo ústa, obojí by totiž vypadalo křečovitě a klaunsky. Tvářenku volte podle odstínu rtěnky. Na oči neaplikujte zbytečně velkou škálu barev, vždy zvolte maximálně dvě kontrastní.

Nikdy
Vyvarujte se oranžové, zlaté, hnědé, pudrovým barvám a žlutým tónům.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 328