Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Robot modelka - ilustrační foto / foto: aist.go.jp

Tahle supermodelka je… robot!

Roboti pomalu pronikají do našich sfér. A nebude trvat dlouho, kdy si jeden z nich, možná spíše jedna z nich, odbude premiéru jako supermodelka. Kybernetická brunetka se chystá na svůj debut na módní show v Japonsku.

Nejmenuje se nijak zvlášť přitažlivě a sexy, ale prozaicky HRP-4C. V jejím těle pracuje třicet motorků, které jí umožňují chodit a mávat rukama, pod tváří je pak dalších osm motorů, které umožňují robotické modelce předvádět nejrůznější grimasy jako vztek či překvapení.

 
Ahoj všem!

HRP-4C také mluví, když přišla demonstrovat své schopnosti, tenkým ženským hlasem prohlásila: „Ahoj všem.“ Ústa se pohybovala, hlas vycházel z útrob hlavy.


HRP-4C je postavena jako další z řady hubených topmodelek, není to rozhodně „robot krev a mlíko“. Její proporce jsou uzpůsobeny pro nejmenší velikosti ženských šatů. Má 158 centimetrů a váží 49 kilogramů.

 

Přece jen má ale HRP-4C několik much. Předně musí mít neustále ohnutá kolena, aby udržela rovnováhu. Robot(ka) má sice senzory v nohou, ale postrádá smysl pro rovnováhu, jaký mají běžní lidé. Takže aktuální světové topmodelky se o svůj džob ještě bát nemusejí…

 

Každopádně návrháři se drželi míry a váhy průměrných japonských žen a tam také bude HRP-4C předvádět. Bude mít vyhrazen prostor jen pro sebe v rámci tokijské módní přehlídky, která proběhne příští týden.

 


V Japonsku jsou nejdál

V Japonsku berou roboty vážně, jejich vývoj je tam nejdále na světě. Navíc vláda tlačí na rozvoj robotů, považuje je za součást zářivé budoucnosti země. Svého robota představila automobilka Honda, jmenoval se Asimo, chodil a mluvil, ovšem neměl lidské rysy.

 

Jiní japonští roboti už povětšinou mají „lidské“ tváře a dokonce někteří z nich už byli testováni na pozicích recepčních.

 

Podle vývojářů existuje v Japonsku poptávka po společensky použitelných robotech, kteří by pomáhali s nemocnými a starými lidmi. „Chceme robotiku rozvinout jako svébytné průmyslové odvětví,“ říká vládní úředník pro obchod a průmysl Jošihiro Kaga.  

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 434