Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak vybírat správný parfém

Jak najít tu pravou vůni, která se hodí k vaší osobnosti i stylu života?

Parfémy svým tvůrcům a producentům vydělávají stále více peněz. Můžete se buď nechat strhnout nabídkou trendových vůní nebo si vybrat jednou provždy tu pravou a mít vystaráno.

Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, zvole pro tuto příležitost nějakou parfumerii, kde se budete cítit dobře, protože to není otázka několika málo minut. Na nákup toho pravého parfému jděte v dopoledních hodinách, kdy jsou vaše čichové buňky v lepší formě.

Nemá-li parfumerie připravené misky s kávovými zrnky, vezměte si do pytlíčku pár svých, abyste mezi jednotlivými vůněmi nechali čichu odpočinout.

Vybírejte očima i nosem
Nejprve se projděte okolo regálů a vybírejte očima. To, jaká vůně je, často napoví už flakón. Přemýšlejte o svém životním stylu, jaké máte rádi barvy, jaké nosíte oblečení, co chcete svým postojem k životu sdělit světu. Poté vybrané flakónky vyzkoušejte na testovacích papírcích, tam můžete zkoušet v podstatě neomezeně, pokud se čich otupí, přičichněte ke kávovým zrnkům.

Pět vůní, které postoupí do užšího výběru, pak můžete zkoušet na místa, kde tepe krev. Parfém se rozvoní zhruba po 15 minutách, vůni nastříkejte a neroztírejte, tím se totiž mění. Následně vůně pracuje na vaší kůži zhruba dalších 6 hodin, proto je dobré nechat si alespoň den na rozmyšlenou a přičichávat zhruba každé dvě hodiny.

Budete-li vybírat vůni pro někoho, postupujte stejným způsobem, na to, jak se vůně rozvine na vaší kůži, však nespoléhejte, s každou pokožkou složky reagují jinak. Musíte toho člověka dokonale znát především, co se týká vkusu, abyste byli schopni zvolit tu pravou vůni.

Na závěr

Vyberete-li si vůni svého života, zvolte její méně koncentrované varianty (toaletní nebo parfémová voda) na léto a parfém nechte jen na zimu nebo na večer.

Lepší volbou však je, mít na léto a na zimu rozdílné vůně. Na léto jsou samozřejmě vhodnější citrusovější a více svěží, na zimu pak sladší, více vášnivé až orientální.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 105